verkopen onderneming

Bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging is best ingewikkeld

Sandra schrijft regelmatig artikelen, ook voor vakbladen. Zij is door VakmediaNet gevraagd voor Bakkerswereld en Vleesmagazine een serie artikelen te schrijven over het thema ‘Ik wil stoppen met werken, kan dat?’. Dit artikel is het tweede uit een serie van vier artikelen dat Sandra samen met Jan Buitelaar van ResultsPlus schreef.

Bakkerswereld is het vakblad van de ondernemende (banket) bakker. Vleesmagazine is het vakblad voor de ondernemende slager.

Dit tweede artikel gaat over de verschillende disciplines en adviseurs die een rol spelen bij bedrijfsoverdracht. Hieronder lees je een samenvatting, maar uiteraard kun je ook het hele artikel lezen.

Samenvatting

Bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging is best ingewikkeld

Het starten van een onderneming is gemakkelijker dan het beëindigen ervan. Er is veel om rekening mee te houden. Te veel om het allemaal alleen te kunnen of te weten. Zo komen er meerdere disciplines aan te pas om tot een succesvolle overdracht dan wel staking van de onderneming te komen. De belangrijkste adviseurs die een rol kunnen spelen bij bedrijfsoverdracht komen in dit artikel aan bod.

Disciplines

Er zijn vele factoren die in belangrijke mate de verkoopbaarheid van de onderneming bepalen. De belangrijkste aspecten die we in het artikel benoemen zijn:

 • De marktpositie en het ontwikkelingsperspectief in de toekomst;
 • De exploitatie;
 • De waarde van de onderneming;
 • De financiële verplichting naar de medewerkers;
 • En nog zes andere punten.

Al deze vraagstukken kunnen worden vertaald naar de volgende disciplines of rollen. Soms zijn meerdere rollen binnen één discipline onder te brengen:

 • De taxateur van inventaris en bouwkundige voorzieningen;
 • De makelaar voor het onroerend goed;
 • De accountant;
 • De fiscalist;
 • De jurist;
 • De bedrijfsadviseur;
 • De financieel planner of vermogensplanner.

Is de onderneming verkoopbaar?

De eerste taak van de bedrijfsadviseur is zich een beeld te vormen of de onderneming te verkopen is. Daarbij spelen inzicht in de exploitatie een belangrijke rol. De jaarrekeningen bieden hiervoor houvast. Als de bedrijfsadviseur een compleet beeld heeft, zal hij dat combineren met zijn visie op de marktpositie en het marktgebied. Vervolgens trekt hij zijn conclusie. Is de onderneming verkoopbaar, dan kan het verkoopproces worden gestart. Soms moet hij tot de conclusie komen dat de enige oplossing het staken van de onderneming is.

Financieel inzicht

De rol van de financieel planner of vermogensplanner is het meest waardevol bij verkoop van de onderneming, maar ook bij staking kan hij zijn waarde bewijzen. De ondernemer die zijn bedrijf verkoopt, zal daarna meestal financieel zorgeloos willen leven. Daarmee is de opbrengst van de verkoop uitermate relevant voor de financiële toekomst. De planner maakt in diverse scenario’s inzichtelijk of de overnamesom toereikend is voor de toekomstige (financiële) doelstellingen van de ondernemer en zijn partner. De praktijk leert dat inzicht in de benodigde koopsom zeer waardevol is om tot een vlotte besluitvorming te komen.

Financiële afwikkeling

De financiële afwikkeling van de beëindiging van bedrijfsactiviteiten is de specialisatie van de accountant eventueel samen met de fiscalist. Zij zorgen voor de laatste jaarrekening en andere administratieve aspecten.

Meer informatie over financiële planning bij verkoop?

Overweeg je de onderneming te verkopen? Laten we samen eens kijken naar de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid. Neem contact op en kom gerust een kopje koffie drinken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *