verkopen onderneming

Laat je onderneming op tijd los

Sandra schrijft regelmatig artikelen, ook voor vakbladen. Zij is door VakmediaNet gevraagd voor Bakkerswereld en Vleesmagazine een serie artikelen te schrijven over het thema ‘Ik wil stoppen met werken, kan dat?’. Dit artikel is de eerste uit een serie van vier artikelen dat Sandra samen met Jan Buitelaar van ResultsPlus schreef.

Bakkerswereld is het vakblad van de ondernemende (banket) bakker. Vleesmagazine is het vakblad voor de ondernemende slager.

Dit eerste inleidende artikel gaat over de verschillende aspecten die een rol spelen bij stoppen met werken. Hieronder lees je een samenvatting, maar uiteraard kun je ook het hele artikel lezen.

Samenvatting

Laat je onderneming op tijd los

Stoppen met werken is een onderwerp dat bij elke ondernemer wel eens door het hoofd speelt. In een vierluik bespreken we het proces rondom stoppen met werken en het staken van de bedrijfsactiviteiten. Dit artikel gaat over de aspecten die hierbij een rol spelen. In de volgende bijdrage belichten we de rollen van verschillende adviseurs, waarna in het derde artikel een praktijkcasus wordt toegelicht. Vervolgens sluiten we in het laatste artikel af met een interview met een voormalig ondernemer.

Stoppen, en dan …..

Het komende decennium gaan veel ondernemers met pensioen. De vraag daarbij is of de onderneming verkoopbaar is, en zo ja, tegen welke prijs. Kun je daarna leven van de overnamesom of zijn er naast de AOW ook andere bronnen van inkomsten?

Een andere vraag die minstens zo belangrijk is als de financiële kant, wat ga je met je leven doen als de onderneming aan de kant is? Hoe ziet je leven eruit als je minder of niet meer werkt?

Waarom stoppen met werken?

Ondernemers kiezen er steeds vaker voor, al dan niet gedwongen, om de stekker uit hun bedrijf te trekken. Veel ondernemers, zeker in de detailhandel, hebben te maken met een gebrek aan opvolging. Maar ook andere redenen kunnen een rol spelen, zoals:

  • De ondernemer wordt geleefd door zijn bedrijf en is het zat om als duizendpoot alle ballen in de lucht te houden;
  • Ouder worden en de gedachte dat het tijd is voor andere dingen in het leven;
  • Het ondernemerschap trekt een grote wissel op de gezondheid;
  • Er staat een andere ondernemer op de stoep met een zak geld.

Wat houdt ondernemers tegen?

Het klinkt in theorie heel gemakkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Er is geen opvolger, er zijn organisatorische knelpunten of financiële aspecten spelen een rol.

We sluiten af met een aantal tips:

  • Begin op tijd;
  • Betrek specialisten bij de plannen;
  • Reflecteer op je gewenste levensstijl: hoe ziet je leven eruit als je niet meer werkt?
  • Maak inzichtelijk hoe je er financieel voor staat.

Meer informatie over stoppen met werken?

Overweeg je de onderneming te verkopen? Laten we samen eens kijken naar de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid. Neem contact op en kom gerust een kopje koffie drinken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *