verkopen onderneming

Stoppen met de onderneming, kan dat?

Sandra schrijft regelmatig artikelen, ook voor vakbladen. Zij is door VakmediaNet gevraagd voor Bakkerswereld en Vleesmagazine een serie artikelen te schrijven over het thema ‘Ik wil stoppen met werken, kan dat?’. Dit artikel is het derde uit een serie van vier artikelen dat Sandra samen met Jan Buitelaar van ResultsPlus schreef.

Bakkerswereld is het vakblad van de ondernemende (banket) bakker, terwijl Vleesmagazine als vakblad wordt uitgegeven voor de ondernemende slager.

Dit derde artikel gaat specifiek over de rol van de financieel planner als je wil stoppen met de onderneming. De financieel planner bekijkt samen met je of je ook na de verkoop van je onderneming of de beëindiging daarvan, voldoende middelen hebt om het leven op de door jou gewenste manier voort te zetten. Hieronder lees je een samenvatting, maar uiteraard kun je ook het hele artikel lezen.

Samenvatting

We bespreken de casus van Tim en Marieke. Tim is 61 jaar en denkt erover om te stoppen met werken. Hij is hierover al een poosje in gesprek met zijn bedrijfsadviseur. Tim heeft zich samen met deze adviseur en zijn accountant goed voorbereid op de verkoop van de onderneming. Fiscaal klopt het allemaal, maar eerlijk gezegd valt de verwachte verkoopopbrengst Tim een beetje tegen.

WHIN-methode

De financieel planner heeft de WHIN-methode met de accountant, bedrijfsadviseur en Tim besproken. Een waardevolle methode die antwoord geeft op de vraag: Hoeveel Heb Ik Nodig? Helaas wordt deze methode, als aanvullende op methoden om ondernemingen te waarderen, nog weinig toegepast. Uiteraard is het startpunt van onderhandelingen de bedrijfseconomisch waarde van de onderneming. Maar de WHIN-methode geeft antwoord op de vraag: kan ik in de toekomst de door mij gewenste levensstijl handhaven? En dan het liefst natuurlijk levenslang.

Tijdens het verkoopproces is de financiële privésituatie van de ondernemer dikwijls onderbelicht. En dat terwijl de opbrengst van de onderneming juist een belangrijke basis vormt voor een zorgeloos leven.

Stoppen met de onderneming ….. en dan?

Een andere, hele relevante vraag, die menig ondernemer zich helemaal niet in voldoende mate stelt is de volgende: Wat ga ik eigenlijk doen met de extra tijd die ik dagelijks heb als ik niet meer werk? Hoe ziet mijn leven eruit over 5 tot 10 jaar? En hoe zetten we ons geld optimaal in om onze wensen te realiseren? Zomaar een aantal vragen die bij financial life planning aan bod komen. De financiële kant van de verkoop van de onderneming is een, maar een zinvolle besteding van de tijd en een leven waar je blij en gelukkig bent is minstens zo belangrijk.

Genoeg?!

Hoewel Tim had gedacht meer te kunnen krijgen voor zijn onderneming, is de koper bereid enkele tonnen te betalen voor de onderneming. De financieel planner bespreekt samen met Tim en Marieke de financiële gevolgen. Uit de analyse blijkt dat Tim en Marieke hun gewenste levensstijl kunnen voortzetten tot het moment dat Tim 93 jaar oud is. Ze kunnen nog ruim 30 jaar leven van hun vermogen op de manier zoals ze dat gewend zijn.

Meer informatie over financiële planning bij verkoop van de onderneming?

Overweeg je de onderneming te verkopen? Laten we samen eens kijken naar de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid en wat dit betekent voor je financiële situatie in privé. Neem contact op en kom gerust een kopje koffie drinken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *