verkopen onderneming

Succesvol de onderneming verkopen

Sandra schrijft regelmatig artikelen, ook voor vakbladen. Zij is door VakmediaNet gevraagd voor Bakkerswereld en Vleesmagazine een serie artikelen te schrijven over het thema ‘Ik wil stoppen met werken, kan dat?’. Dit artikel is het laatste uit een serie van vier artikelen dat Sandra samen met Jan Buitelaar van ResultsPlus schreef en gaat over succesvol de onderneming verkopen.

Bakkerswereld is het vakblad van de ondernemende (banket) bakker, terwijl Vleesmagazine als vakblad wordt uitgegeven voor de ondernemende slager.

In dit vierde artikel lees je een interview met een ondernemer die succesvol zijn onderneming verkocht. Hieronder is een samenvatting opgenomen, maar uiteraard kun je ook het hele artikel lezen.

Samenvatting

Zorg ervoor dat je genoeg verdient en spaart voor later

Tim en Marieke namen 35 jaar geleden een bakkerij over. Wat zij altijd voor ogen hebben gehouden, is dat ze voor hun 60e wilden stoppen met de onderneming. Door slim ondernemerschap en een dosis geluk is dat ook gelukt. Een verhaal uit de praktijk.

Als startend ondernemersechtpaar ligt het niet direct voor de hand om gelijk na te denken op welke leeftijd je wil stoppen. Maar in vroegtijdig stadium werd gehamerd op een goed plan voor de toekomst. Opmerkingen van collega ondernemers binnen het netwerk gaf stof tot nadenken. Zo ontstond het voornemen om toe te werken naar een situatie zodat ze op hun 60e konden stoppen met de onderneming. Ze wilden daarbij niet afhankelijk zijn van de opbrengst van hun onderneming.

Zorg voor voldoende winst

Tijdens ons gesprek over hun aanpak deed Marieke een belangrijke uitspraak: “Alleen als je met je onderneming geld verdient, kun je sparen voor later.” De uitspraak is een open deur, maar het gaf ze een enorme focus, namelijk het realiseren van een zo optimaal mogelijk rendement binnen de onderneming. Telkens stelden zij zich de vraag: “Hoe kan het beter, sneller, hoe leveren onze inspanningen het meeste op?”. Door kritisch te blijven en te leren van collega’s tijdens verschillende bedrijfsbezoeken, wisten zij het resultaat telkens weer te verbeteren.

Geld uitgeven of beleggen?

Tim en Marieke wisten elk jaar een winst te realiseren van ongeveer € 100.000. Het ene jaar iets meer en het andere jaar wat minder. Ze hebben bepaald wat ze in privé nodig hebben voor een prettig leven en er bleef ieder jaar voldoende over. Je kunt jezelf dan eens trakteren op een nieuwe auto, maar zij besloten het geld te sparen om te kunnen stoppen voor hun zestigste.

Beleggen, maar waarin?

De ondernemers besloten te gaan beleggen en toevalligerwijs deed zich de mogelijkheid voor een pand verderop in de straat te kopen. Dit pand zou op termijn geschikt zijn om te verbouwen tot een of meer appartementen. De huuropbrengsten zetten ze apart en later werden nog enkele panden aangekocht en verbouwd. Daarnaast kochten zij een aantal lijfrentepolissen die met 60 jaar zouden gaan uitkeren. Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden om vermogen op te bouwen.

Niet alledaagse oplossingen

Zo’n vier jaar voor hun zestigste diende zich een stel aan dat interesse heeft in de onderneming. Iets inbrengen was geen optie. Het tegendeel was zelfs het geval, want hun woning stond onder water. Toch zagen Tim en Marieke mogelijkheden. Op basis van wederzijds vertrouwen namen beide ondernemers deel in de vennootschap. Duidelijke afspraken vormden de basis en het stel groeide op natuurlijke wijze in de onderneming. Zo gingen ook zij vermogen opbouwen, waardoor ze na drie jaar de onderneming hebben overgenomen door een financiering bij de bank.

De overdracht en succesvol de onderneming verkopen was het sluitstuk van een proces waar vanaf de start naartoe is gewerkt.

Meer informatie over financiële planning bij succesvol onderneming verkopen?

Overweeg je de onderneming te verkopen? Laten we samen eens kijken naar de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid en wat dit betekent voor je financiële situatie in privé. Neem contact op en kom gerust een kopje koffie drinken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *