life planning

Life Planning is het geven van ruimte aan je ambities, het ontdekken van je levensdoelen en het (financieel) plan maken om die doelen te bereiken. Wat is het meest vervulde leven dat bij jou past? Ik help je dat te ontdekken. Op korte termijn, want waarom zou je pas later gaan genieten als het ook morgen al kan?

Life planning wil niet het leven plannen – dat laat zich helemaal niet plannen! Ik heb zelf ook ervaren dat dingen anders lopen dan je denkt. Maar life planning verbetert de kwaliteit van je leven door doelen helder te krijgen en een proces in gang te zetten waarbij doelen en verlangens ook echt worden gerealiseerd. En geld is het grootste excuus om niet vol jouw leven te leiden. Zonde en onnodig.

Het leven draait niet om geld

Maar er is geen enkel levensthema dat niet op een of andere wijze met geld verbonden is. Stel je voor dat je financieel ontspannen zou kunnen leven. Een leven zonder je af en toe zorgen te maken over geld. Hoe zou je leven er dan uit zien?

Life Planning is een vastomlijnd proces dat inzichtelijk maakt waar het leven voor jou omdraait. Het helpt je om keuzes te maken zodat je meer vanuit je hart gaat leven. Life planning levert je een uitvoerbaar plan op om jouw verlangens, dromen of doelen te realiseren.

We leven in een democratie, zijn in principe vrij om te creëren wat we willen, we leven langer en gezonder dan onze voorouders en toch is de wereld niet mooi (genoeg). We leven in een maatschappij waarin je volop kansen en mogelijkheden hebt. En toch wringt het af en toe. Je hebt het gevoel dat er iets mist of dat het beter kan.

George Kinder, “the father of life planning”

De grondlegger van life planning is George Kinder. Hij begreep ruim 30 jaar geleden al dat het eerst nodig is om te weten wat je met je leven wil, om daarna je financiën te kunnen plannen. Als oprichter van het Kinder Institute of Life Planning heeft hij een revolutie teweeggebracht in klantgericht financieel advies met diepgaande trainingen van duizenden adviseurs uit dertig landen. Hij schreef een aantal zeer interessante boeken over de betekenis van geld. De bekendste is denk ik “The seven stages of money maturity” en een aanrader om te lezen. George brengt spiritualiteit en financiële planning samen op een hele waardevolle manier zonder zweverig gedoe. De kern bij life planning is om eerst te ontdekken of bekrachtigen wat je diepste verlangens en levensdoelen zijn. Daarna kun je een financieel plan maken dat hier naadloos op aansluit.

Waar draait life planning om?

In deze video legt George kort en krachtig uit waar life planning om draait.

Aangezien dit een Engelstalige video is, zal ik kort de belangrijkste punten met je delen. George vertelt dat financial life planning helemaal is toegewijd aan onze cliënten. Financiële planning is te vaak een productgericht en spreadsheet gedreven proces. Maar daar draait het helemaal niet om. Waar het bij life planning om gaat, is een hoge kwaliteit van luistervaardigheden waardoor onze gesprekken om onze cliënten draait en niet om wie wij zelf zijn als adviseur. We houden van luisteren en we hebben een natuurlijke drive van empathie in onze gesprekken.

De belangrijkste vraag die we onze cliënten stellen in het proces van life planning, is één van de drie vragen om je doelen boven tafel te krijgen: stel dat dit je laatste dag zou zijn in je leven …….. wat heb je gemist? Wie ben je niet geworden die je graag had willen zijn? Deze vraag brengt ons naar het punt waar het in het leven echt om draait. En de meeste mensen komen niet toe aan dit soort dingen en cijferen zichzelf weg in de waan van de dag. Maar je kunt alles hebben waar je in je hart zo naar verlangt. En onze job als life planner is je te helpen het allemaal te laten gebeuren. Wij hebben zelf ervaren dat leven vanuit je hart echte vrijheid betekent.

Financial life planning is not about money. The human life becomes first. – George Kinder.

Life planning geeft vrijheid en rust

Ik ontmoette George in Amsterdam in de zomer van 2019. Hij was in Nederland en gaf een training tijdens een Life Planning Mastery. “De essentie van life planning is vrijheid. En vrijheid kun je alleen ervaren in het huidige moment. Vrijheid ligt niet in het verleden, niet in de toekomst. Daarom is meditatie zo belangrijk. Meditatie brengt innerlijke rust en leidt tot ‘zelfloosheid’. Het brengt onze gedachten tot rust. Meditatie leidt tot helderheid, meer compassie, vriendelijkheid, toegankelijkheid, integriteit, meer lef en het leidt ook nog eens tot betere prestaties.”

De rust die hij beschrijft ervaar ik elke dag door te beginnen met een meditatie. Het geeft mij focus voor de activiteiten die dag met als resultaat meer doen in minder tijd. Daarnaast sluit ik regelmatig op woensdagavond aan bij een groep life planners om samen de wereld te beschouwen en te mediteren onder leiding van Kathy Lubar, de vrouw van George.

Life planning George Kinder

Regelmatig neem ik deel aan een meditatie samen met George Kinder en andere life planners.

Het klinkt heel eenvoudig …..

Als het zo eenvoudig was, waarom leven dan niet veel meer mensen vanuit hun eigen waarden? Waarom maken we zo weinig verbinding tussen hoofd en hart? En waarom hebben zo veel mensen belemmerende overtuigingen over geld. Met name dit laatste, onze overtuigingen over geld, beïnvloedt ons gedrag veel meer dan we ons realiseren. De route naar een betekenisvol leven is eenvoudig: geloof in jezelf, maak een plan, wijk er niet van af.

Maar toch …… De ervaring leert dat we te veel opgaan in dingen die er niet altijd werkelijk toe doen. Hoe belangrijk is je werk als je zoon vraagt of je meegaat naar een belangrijke voetbalwedstrijd? Of als je dochter enthousiast is over die nieuwe film en graag met je op zondagmiddag naar de bioscoop gaat? Door de waan van de dag overkomt het leven ons, in plaats dat we zelf de regie nemen.

Het proces van life planning faciliteert je om stil te staan en je leven te beschouwen en te evalueren. Waar ben je vandaag de dag aangekomen. En waar ben je onderweg naar toe? Gun jezelf de tijd om na te denken. Ik heb al vele cliënten gezien die door reflectie op hun leven meer gaan bewegen en letten op hun gezondheid, doelen stellen en prioriteiten aanbrengen, meer genieten van kleine momenten, meer gevoelens durven uiten en praten over geld.

Wat als geld geen rol meer speelt?

Er komt een moment dat je voelt dat je een keuze hebt tussen het geld dat je verdient en de tijd die je kwijt bent om het te verdienen. Stel je mag opnieuw kiezen. Volledig vrij van alles en iedereen, hoe ziet je leven er dan uit? Welke keuzes maak je dan? Hoe richt je je leven in? Blijf je doorgaan met wat je doet of komen er heel andere dingen in beeld die je tot nu toe nog ver weg hebt gestopt omdat je denkt dat het toch niet kan! Maak je dezelfde financiële keuzes als je opnieuw begint? En wat geeft je voldoening? Wat als je werk zou doen dat je leven betekenis geeft? Hoe ziet je leven er dan uit?

Wat verwacht jij van het leven?

Onze life planning gesprekken gaan in eerste instantie niet over geld. Geld interesseert me niet en is uitsluitend een middel om iets voor elkaar te krijgen. Belangrijk is om te weten wat je graag wil. Door met elkaar te praten volgens een vaste methodiek komen wensen, maar ook je diepste verlangens naar boven. Eerder stoppen met werken, maar wel dezelfde levensstijl behouden. En waarom dan en wat ga je doen met je leven als je niet meer elke dag naar kantoor hoeft? Kinderen laten studeren zonder dat ze met een studieschuld blijven zitten. Zo maar een aantal wensen die ik regelmatig hoor.

Maar er is ook ruimte nodig voor nieuwe ideeën. Er zijn ook verlangens die je vooraf niet bedenkt. Ineens zijn ze er dan tijdens een van onze gesprekken. Je hebt ruimte nodig in je hoofd om te bepalen hoe je verder je leven wil inrichten. Zolang je nog hard aan het werk bent, voor de kinderen zorgt, wat aan beweging doet en je sociale leven in stand probeert te houden, is deze ruimte er niet. Het enige wat je dan kunt bedenken zijn wensen die in het verlengde liggen van wat je nu doet. Hoe mooi zou het zijn als je de tijd neemt voor jezelf en een weekend besteden op een mooie plek om samen met een klein groepje gelijkgestemden te werken aan je life planning?

Life planning, dat is iets heel anders dan coaching of therapie

In de opleiding psychologie en in het werk van psychologen en therapeuten wordt weinig aandacht geschonken aan de emotionele impact die geld heeft op ons leven. Ze weten niet hoe ze mensen kunnen helpen bij het verwerven van meer inzicht in hun relatie tot geld. Ze zijn huiverig om dit onderwerp aan te roeren. En financiële experts hebben niet de kennis en het vermogen om hun cliënten te begeleiden bij de kwalitatieve aspecten van geld. Ze beredeneren vanuit cijfers en weten niet hoe ze lastige emoties, angsten of onbewust gedragspatronen op de juiste manier ter sprake moeten brengen.

Gek genoeg is geld ook zelden een serieus onderwerp van gesprek in intieme relaties of vriendschappen. Ik heb veelvuldig ervaren hoe life planning rust brengt in de emotionele impact die geld in ons leven met zich mee kan brengen. Life planning versterkt de band tussen partners en in andere relaties die je hebt. Te beginnen met de relatie met jezelf. Laten we het taboe om samen over geld te praten doorbreken en ervaar hoe je financieel ontspannen kunt leven. En even voor de duidelijkheid: life planners zijn geen therapeuten of coaches. We zijn life planners.

Life Planning raakt alle levensthema’s

Je hebt het vast al begrepen. Het gaat in de eerste plaats dus niet over geld. Life Planning geeft fundament en richting aan het hoogst haalbare niveau in financiële advisering: bewustwording wat jij werkelijk wil in het leven. Niet voor niets zegt George Kinder:

“Financial life planning is financial planning, well done!”

Daarom willen life planners heel precies weten hoe jouw droomleven er uit ziet. Of je ‘on track’ bent. Waar de schoen wringt. Want dat is waar we waarde toevoegen. Wensen in logische doelen vertalen, obstakels (h)erkennen en aanpakken, gerichte acties plannen. In ieder life plan staat de mens centraal. Mentaal, emotioneel, relationeel, spiritueel, fysiek en financieel. Al deze thema’s zijn nauw met elkaar verbonden in ons leven.

Life planning in een notendop

Onderstaand filmpje is een verhaal dat je waarschijnlijk kent. Het is een krachtige metafoor voor ons bestaan en maakt heel mooi inzichtelijk waar het bij life planning om draait.

Natuurlijk hebben allemaal de neiging om ons heel druk te maken om het ‘zand’. Maar als je je hele leven vult met het zand, dan is er geen ruimte voor iets anders in je leven. Probeer je regelmatig te bedenken wat de pingpongballen in jouw leven zijn. Als je tijd en energie besteedt aan die kleine dingen, zul je nooit ruimte hebben voor belangrijke dingen. De steentjes vertegenwoordigen de andere dingen in het leven, zoals je werk, thuis en je verantwoordelijkheden. Gebruik je tijd wijs en focus je op de dingen die je gelukkig maken. Soms gaat dit ten koste van ‘zand’. Maar daar is gelukkig genoeg van en dit raakt nooit op.

Meer Leven Financiële Planning

Wellicht heb je al even door de website heen gebladerd en heb je een beeld gekregen van mijn werk. Mijn naam is Sandra Klein Lenderink en ik ben gecertifieerd en professioneel financial life planner. Op empathische en gestructureerde wijze begeleid ik cliënten om te leven vanuit hun waarden. Ik luisteren naar je diepste verlangens om samen tot een praktisch plan te komen om jouw wensen, dromen of doelen te realiseren.

Door het proces van life planning te omarmen, het zelf te ervaren en te leven volgens mijn eigen life plan, is het maken van keuzes heel eenvoudig. De enige vraag die ik mezelf stel als er iets voorbijkomt waar ik eerder een poosje over nadacht, is: past dit in mijn life plan. Zo ja, gelijk doen. Is het antwoord nee, dan hoef ik er niet meer over na te denken.

Door mijn eigen life plan te doorleven, te weten maar vooral te voelen waar ik naar op weg ben in het leven, heeft me de kracht gegeven om een hele moeilijke periode door te komen en veel meer te leven in het hier en nu. Ik ben dankbaar voor wat ik heb, wie ik tegenkom en wat het leven me brengt. Mijn life planning faciliteert me om te bereiken wat belangrijk is voor mij. En dat gun ik jou ook. Omarm het leven en creëer financiële ontspannenheid. Dat is wat ik jou ook gun: Meer (kwaliteit van) Leven!

Financial life planning

Wil je alleen een financieel plan laten maken? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. En ook dan zul je ervaren dat elementen van life planning zijn verweven in mijn manier van werken. Maar ik zou het je enorm gunnen als je het proces van life planning gaat ervaren. Want ik geloof dat een financial life plan inspireert en motiveert.

Een van de grootste problemen waar we mee worstelen, is het vinden van voldoende tijd en aandacht voor de dingen van het leven die we echt belangrijk vinden. De belangrijkste reden van deze worsteling is het feit dat we onvoldoende tijd nemen om eens goed tegen het licht te houden wat nu werkelijk met het leven te doen. En als we het al mochten weten, dan is het nog een hele toer om dat in het dagelijks leven in te passen.

Het belangrijkste aan life planning is je keuze dat je de tijd neemt om over je leven na te denken. Dat zet de zaak in beweging.

In onderstaande afbeelding zie je hoe wensen, middelen en plannen met elkaar samenhangen bij financial life planning.

life planning

Life planning is een internationaal bewezen vastomlijnd proces

Life Planning is een traject dat leidt tot een concreet persoonlijk plan van levenswensen en financiële doelen. Nagenoeg iedere levenskeuze heeft financiële consequenties en geld blijkt een belangrijk obstakel te zijn bij het maken van keuzes. Daarom wordt tijdens life planning aandacht gegeven aan de rol en betekenis van geld in je leven.

We hebben minimaal vijf gesprekken met onderstaande thema’s.

life planning proces

We werken samen om een plan op te stellen waarin je echt gelooft en dat al je doelen tot leven brengt. Dat combineren we desgewenst met doorlopende coaching om ervoor te zorgen dat je alle ondersteuning krijgt die je nodig hebt om op koers te blijven en je visie, dat wat je echt wil, tot leven te brengen. Te veel financiële plannen verdwijnen in de welbekende la en zijn waardeloos. Zonde van de tijd en je investering. Houd je plan levend en daarbij sta ik heel graag aan jouw zijde.

Financieel advies zoals je helaas maar zelden ziet

Durf jij het aan om te werken aan je dromen en aan je diepste verlangens? En om oprechte verbinding maken tussen leven en geld. Gun jij jezelf voorafgaand aan een financiële planning een life planning? Sandra geeft je de energie die je nodig hebt om echt ten volle van het leven te genieten. Ze begrijpt dat het om leven gaat. En geld is daarbij slechts een middel, maar wel eentje om een goede relatie mee te hebben. Samen zorgen we ervoor dat je vandaag kunt genieten, wetende dat er voor morgen gezorgd is.

Maak nu een vrijblijvend kennis met Sandra door een afspraak te boeken.