belegger

Belegger, deze 13 emoties kosten je rendement

Als belegger wil je een doel of meerdere doelen bereiken. Misschien wil je eerder stoppen met werken, zorgvuldig omgaan met je erfenis, vermogen gebruiken als inkomensaanvulling na verkoop van je onderneming of je kinderen helpen met de aankoop van hun eerste huis. Waarschijnlijk zet je daarvoor geld opzij, maar met sparen alleen kom je waarschijnlijk niet ver. Hoe dat kan? Naast de lage spaarrente krijgen we ook minder hulp van de overheid. Pensioenen staan onder druk, de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd evenals verschillende fiscale aftrekposten. Je bent vaak genoodzaakt zelf extra vermogen op te bouwen. Zorgen maken is veelal niet nodig, want de meeste van mijn klanten hebben tijd genoeg om zich voor te bereiden op een goede financiële toekomst.

Wat moet ik doen om mijn financiële doelen te halen?

Mijn taak als vermogensadviseur is zorgen dat je nú een fijn leven leidt, maar ook in de toekomst jouw gewenste levensstijl kunt handhaven. We kijken samen naar een optimale manier om vermogen op te bouwen. Ik adviseer klanten vanuit hun financieel plan vaak om te beleggen (en dat hoeft niet alleen via een beleggingsrekening te zijn, maar daar gaat dit blog wel even over). Waarom? Heel simpel. Sparen levert gewoon te weinig op. En als je voor de lange termijn belegt, dan is het risico van beleggen beperkt. Ik zorg door begeleiding dat ze niet in de emotionele achtbaan komen. Een achtbaan is prima, maar dan liever in het pretpark. Zonder het nemen van enig risico is het nagenoeg onmogelijk om financiële doelen te halen. Een aantal zaken is hierbij belangrijk. Bijvoorbeeld het verlagen van risico door gespreid én periodiek te beleggen. Maar ik ben ook altijd kritisch op kosten en op de verwachtingen die voorgespiegeld worden. Klinkt logisch. En toch is er iets heel fundamenteels wat je doel in de weg kan zitten……

Begonnen als belegger? Dan is dit het grootste risico

Je zou denken dat dit de schommelingen op de beurs zijn. Mis! Het is je eigen emotie als belegger. We worden als mens vaak geleid door emotie. Doordat we beleggingsbeslissingen niet rationeel nemen, ben jezelf de grootste saboteur om je financiële doelen te bereiken. Dit komt vooral voor bij beleggers die zonder adviseur beleggen. Mensen handelen namelijk vaak vanuit angst of vals optimisme. Daardoor maken ze beleggingsblunders. Ik zal zo’n emotionele cyclus voor je schetsen, zodat jij als belegger dezelfde blunders niet meer maakt!

Je hebt een beleggingsrekening is geopend. De beurs stijgt…

Volg de lijn op de afbeelding. Je ziet de beurs stijgen, dus je bent al snel enthousiast: “Wow dit is zo gek nog niet!”. Een kort moment van euforie volgt en je besluit meer te gaan beleggen dan verstandig is. Je koopt bij op het hoogtepunt van de beurs als de beleggingen hoog geprijsd zijn.

Emotionele cyclus beleggen

Met dank aan NNEK Vermogensbeheer voor het ter beschikking stellen van deze afbeelding

Maar elke stijging kent een…

Daling. Zo gaat dat altijd op de beurs. Het kent pieken en dalen. En dus na het moment van euforie daalt de beurs iets en ontstaat een gevoel van bezorgdheid en ontkenning: “Het ziet er minder rooskleurig uit, maar de beurs zakt vast niet verder en het komt wel goed …”

Helaas. De beurs zakt nóg verder. Langzaam gaat je emotie over in wanhoop en een verdere daling zorgt voor radeloosheid. Als belegger houd je jezelf voor: “O, ik had er eerder uit moeten stappen!”

Dan volgt een complete depressie en hier worden de grootste beleggingsblunders wordt gemaakt: “Verkopen. Zo snel mogelijk!” Je verkoopt alle beleggingen op het punt dat ze het minste waard zijn…

Je kunt het niet laten

Na de verkoop, op het dieptepunt met maximaal verlies als gevolg, gebeurt iets anders interessants in ons brein. Je blijft de beurs stiekem volgen. Net zoals een wintersporter die na zijn vakantie kijkt of er in het skigebied nu wél goede sneeuw valt. Onzinnig, want je gaat niet meer op wintersport. Dus waarom kijken?

Je ziet de beurs stijgen en een periode van hoop volgt. Na een verdere stijging, als je weer genoeg vertrouwen in de beurs heeft gekregen, besluit je toch weer beleggingen te kopen. En dat op het hoogtepunt van de beurs, dat de beleggingen weer (relatief) duur zijn. En zo begint de cyclus weer van vooraf aan. Op deze manier, vanuit emotie handelen op de beurs is het ingrediënt om snel arm te worden. En daarvoor beleg je niet, toch?

Hoe voorkom je deze blunders als belegger?

Hier komt mijn toegevoegde waarde, en die van andere vermogensbegeleiders, om de hoek kijken. Met professionele begeleiding behaal je tussen de 3 en 4 procent meer rendement! Jaar in, jaar uit. (Deze onderzoeken kun je ook zelf opzoeken in Google of stuur me even een bericht).

Ik help je juiste keuzes te maken, specifiek voor jou, maar ik ben er ook om de juiste verwachtingen mee te geven. Als je gaat beleggen, dan houd je op korte termijn rekening met de mogelijkheid van (grote) pieken en dalen. Maar op de lange termijn wordt je beloond voor het lopen van risico. Voor jouw juiste keuzes kun je alleen maken als je weet met welk doel je belegt. Dat betekent ook dat je alleen geld kunt beleggen dat je een hele periode niet nodig hebt. Geld om van te leven of voor andere doelen op relatief korte termijn staat dus op een spaarrekening.

Hoeveel dat is? Dat is een van de resultaten van financiële planning. Daarom geldt in mijn visie altijd dat je belegt vanuit een financieel plan, het liefst een financial life planning, en zorgt dat er iemand naast je staat die weet wat je wil bereiken in je leven en hoe jouw geld daarvoor het meest optimaal kan worden ingezet. Ik gun iedereen een leven zonder zorgen over geld, zodat je in je kracht staat om te doen wat er voor jou toe doet in het leven.

Meer informatie over beleggen?

Kom gerust eens een kopje koffie drinken om samen van gedachten te wisselen over dit onderwerp of de rol van beleggen vanuit je financiële planning. Bel me op 06-48799682 of stuur een bericht.