Zonder te weten waarvoor je vermogen opbouwt, kunnen sparen en beleggen lijken op een samenraapsel van losse feiten en cijfers

Het saldo van je vermogen zijn belangrijke cijfers om in gedachten te houden, maar ze missen een heel belangrijk en essentieel element: hoe je jouw unieke levensdoelen definieert en prioriteiten stelt en hoe je vervolgens de voortgang daarnaartoe volgt. Hier zijn vijf manieren om er zeker van te zijn dat cijfers je niet op een zijspoor zetten van wat echt belangrijk is – het leven leiden dat je zelf voor ogen hebt.

Begin met de grote geheel

De manier waarop je jouw financiële beeld op lange termijn bekijkt, is over het algemeen de onderverdeling in drie deelgroepen: je behoeften (denk aan huisvesting, boodschappen en gezondheidszorg), dingen die je wil doen (hobby’s, reizen) en wensen (zeilboot of een nieuwe buitenkeuken). Deze categorieën helpen je overzicht te behouden.

Wees specifiek

Welke doelen zijn het belangrijkst voor jou? Schulden aflossen? Opleidingen faciliteren voor je kinderen en kleinkinderen? Om bezig te zijn met een ​​nieuwe passie?

Als je jouw doelstellingen of tafel helder hebt, schrijf ze op en plaats er dan een specifiek prijskaartje op. Rangschik ze daarna in volgorde van belangrijkheid. Is bijvoorbeeld het jaarlijks maken van een grote reis belangrijker dan het bezoek van vrienden en familie in het weekend?

Combineer “must haves” en “nice to haves” met je inkomen

Basisbehoeften hebben prioriteit: je hebt huisvesting, eten en gezondheidszorg nodig. Als je salaris, investeringen en andere bronnen van inkomsten voldoende is voor je basisbehoeften, dan kun je je gaan richten op dingen die je wil doen of leuk zijn om te hebben. Een van de waarden die een financial life planner je brengt, is het faciliteren van de afwegingen en je te begeleiden bij je prioriteiten. Er zijn allerlei hulpmiddelen en bronnen om je te helpen te visualiseren hoe je investeringen en besparingen inzet te bereiken wat echt belangrijk voor je is.

Ben flexibel

Tenzij je een perfect zelfbewustzijn hebt, is er een kans dat je niet kunt voorzien in al je wensen en verlangens. Het is relatief eenvoudig om een ​​aantal van hen te heroverwegen om meer evenwicht te bereiken tussen je doelstelling en wat echt belangrijk is in je leven, bezittingen en toekomstige inkomsten.

Maak je eigen toekomst

Geld is gewoon een hulpmiddel dat, op de juiste manier gebruikt, je de vrijheid geeft om het in te zetten voor wat jij belangrijk vindt. De waarde en mate van tevredenheid die je uit je rijkdom in je leven haalt, is meer hoe je jezelf een zinvol leven ziet leiden en de flexibiliteit die je hebt om je aan te passen terwijl je leven verandert.

Bij het plannen voor de toekomst kan het verleidelijk zijn om te focussen op rendement en groei van je vermogen. Maar getallen kunnen je net zo goed afleiden van het uiteindelijk levensdoel dat je spaargeld en beleggingen mogelijk maakt. Door meer aandacht te schenken aan het bewustzijn in je leven en op welk pad je nu aan het wandelen bent, bevestig je de eeuwige wijsheid dat het leven op de eerste plaats komt en geld pas daarna ….. en dat hoeft ook niet altijd als tweede te zijn.

Financial Life Planning is not about money, the human life becomes first. – George Kinder

Wil je ook ervaren wat financial life planning voor jou kan betekenen?

Laat je telefoonnummer achter en Sandra maakt graag een afspraak met jou en je partner.