20 ultieme tips om geld te besparen

Geld besparen? Hier zijn 20 ultieme tips

Geld besparen is doel op zich. We willen een leven leiden waar we happy mee zijn en van veel dingen genieten. Geld is onlosmakelijk verbonden met veel dingen in ons leven. Als ik met mijn klanten praat over hun uitgaven, dan blijkt vaak dat veel meer wordt uitgegeven dan gedacht. En het is een misvatting te denken dat het alleen speelt bij mensen met een laag tot gemiddeld inkomen. Ook of misschien wel juist bij klanten die samen een jaarlijks inkomen hebben boven 100.000 euro is dit zeer relevant. Geld besparen door de kaasschaafmethode, daar geloof ik niet in. Analyseren waarom bepaalde uitgaven belangrijk voor je zijn en dan bewust geld uitgeven, is een heel ander verhaal.

Dit zei Sanne over de dagelijkse boodschappen

Ik was bijvoorbeeld in gesprek met Sanne over uitgaven aan boodschappen. Daaruit bleek dat zij het heel belangrijk vindt gezonde en biologische voeding te kopen. Ja, dat is bij elkaar duurder dan de reguliere producten in de supermarkt. Maar het is wel een bewuste keuze die past bij haar persoonlijke waarden. Maar geld besparen op andere producten en diensten war ze minder waarde aan hecht, zet wel degelijk zoden aan de dijk voor meer balans tussen inkomen en uitgaven.

Nu beginnen met geld besparen

Je hebt vast wel eens gehoord over wat het beste moment was om een appelboom te planten. Het antwoord: 10 jaar geleden, want dat heb je nu appels. En het op ene beste moment? Juist, nu! We hebben allemaal goede intenties, ook als het gaat over minder geld uitgeven of in ieder geval bewust met geld omgaan, of niet? We vertellen onszelf dat we morgen beginnen, of als we een bepaalde mijlpaal hebben bereikt. Bijvoorbeeld als die verwachte salarisverhoging in de pocket zit. Laat toevalligheden of je afspraak met een financieel planner niet de trigger zijn, maar kijk vandaag welke kleine eerste stap je kunt zetten gezonde financiële gewoontes te ontwikkelen. Ik geef je 20 van mijn beste praktische tips om vandaag te starten.

Zeg gedag tegen leningen, voor altijd

Als je schulden hebt, zou het maandelijks aflossen je leningen je grootste prioriteit moeten zijn. Schulden slaan een gat in je inkomen door de hoge rente die meestal geldt. Het handigste daarbij is een overzicht te maken van de uitstaande leningen van klein naar groot. Vervolgens start je met zoveel mogelijk aflossen van de kleinste schuld. Is die afgelost, dan mag je dat best vieren. En dan bedoel ik niet door veel uit te geven, maar ook een jezelf een compliment geven en er bewust bij stil staan doet mentaal wonderen. Vervolgens ga je de volgende lening aflossen. Uiteraard blijf je wel voldoen aan je contractuele verplichtingen.
geld besparen beloning

Beperk je uitgaven aan boodschappen

Veel mensen schrikken als ze zich beseffen hoeveel geld ze besteden in de supermarkt. Het is heel gemakkelijk om door de gangpaden te lopen en van alles in je boodschappenkar te gooien. Alle kleine aankopen zoals chips of allerlei aanbiedingen lopen aardig in de papieren. Heb je een gezin met twee kinderen in de schoolgaande leeftijd, dan heb je minimaal € 510 per maand nodig om te zorgen voor de maaltijden. Natuurlijk komen daar nog andere uitgaven bij. Heb je een andere gezinssamenstelling of ben je alleen? Kijk dan eens op de website van Nibud om enig idee te krijgen.

Je kunt gemakkelijk geld besparen op boodschappen door maaltijden te plannen en te kijken wat je nog op voorraad hebt. Zo voorkom je ook dat je grijze of groene afvalbak uitpuilt. Ik verbaas me wekelijks over hoe vol die afvalbakken zijn aan de kant van de weg. En een andere tip op dit gebied ligt wellicht voor de hand, maar kijk eens in de folder van AH of Dirk. Wellicht is er iets in de aanbieding wat je anders ook had gekocht. Wij maken er een sport van om de kijken hoeveel bonus we hebben gescoord.

Beëindig de automatische verlening van abonnementen

Heb je wel eens een overzicht gemaakt van alle abonnementen die je hebt? Netflix, Spotify, Storytell, de sportschool, Elsevier of de krant. Lees je de tijdschriften waarop je geabonneerd bent? Luister je naar Spotify en kijk je genoeg naar Netflix? Beëindig de abonnementen die je niet regelmatig gebruikt. Stop de automatische verlengingen en als dat niet mogelijk is, schrijf dan op wanneer je uiterlijk moet opzeggen zodat je niet weer een jaar aan het abonnement vastzit. Of zeg gelijk op zodat je opnieuw een abonnement kunt sluiten als je er geld voor over hebt. Het maakt je meer bewust van je uitgaven en vaak leidt dit tot geld besparen.

Maak bewuste keuzes en kijk eens naar merkloze artikelen

In de meeste gevallen is marketing het enige dat beter is aan merkproducten. Het blijkt dat A-merken in de supermarkt 40% duurder zijn. Zit er meer smaak aan de rijst van Silvo dan aan een huismerk? En is de paracetamol van een bekende farmaceut beter dan die van een huismerk? Vaak zijn de huismerken net zo goed. Ik maak bewuste uitzonderingen, bijvoorbeeld bij koffie. De koffie van DE smaakt echt beter dan die van huismerken. En geld besparen doen we thuis door te letten op de aanbiedingen.

Televisie, internet en telefoonabonnement

De prijzen van televisie en internetabonnementen blijven stijgen. De vernieuwingen van het net wordt uiteraard aan consumenten doorberekend. Maar kijk eens naar de aanbiedingen van je leverancier. Als je abonnement is afgelopen, kun je bij een andere leverancier weer goedkoper instappen. En ook een bestaande leverancier wil je graag houden als klant en is meestal best bereid je contract te verlengen met het voordeel voor nieuwe klanten.

Abonnementen op kranten en tijdschriften

Zeg eens eerlijk, hoe vaak lees je de krant of het tijdschrift waarop je geabonneerd bent? Als de krant en tijdschriften zo bij het oud papier gaan, dan kun je die maar beter opzeggen. Wist je overigens dat je de meeste tijdschriften ook kunt lezen in de bibliotheek of dat het goedkoper is om een online abonnement te nemen waarmee je meer tijdschriften hebt voor een lagere prijs? De Consumentenbond heeft hier in november 2018 een artikel aan gewijd.

Sparen ….. en dan het liefst automatisch

Je kunt geld sparen zonder erover na te denken. Maak aan het begin van de maand automatisch geld over naar je spaarrekening en betaal jezelf eerst. Bij iedere bank kun je dit instellen. En het beste is dan om te sparen bij een andere bank zodat het spaargeld uit je zicht is. Zo voorkom je dat je in de verleiding komt geld uit te geven dat je gespaard hebt. Je kunt heel gemakkelijk geld verdienen door regelmatig te kijken welke bank de hoogste spaarrente biedt, bijvoorbeeld op spaarrente.nl. Heb je bijvoorbeeld € 40.000 spaargeld bij Abn Amro, Rabobank of Ing staan? Dat levert vrijwel niets meer op. De rente is gezakt tot bijna 0%. Een andere bank biedt nog 0,25%. Dat is op jaarbasis toch € 100 in de portemonnee.

Besteed inkomen waar je niet op gerekend hebt op een verstandige manier

Als je een leuke bonus hebt ontvangen, een erfenis hebt gekregen of een belastingteruggave krijg, kunt je die goed gebruiken. En als ik ‘goed gebruik’ zeg, dan heb ik het niet over gewoon op de bank zetten. Als je nog schulden hebt in je leven, kun je dat geld beter gebruiken om je studieleningen of het saldo op je creditcard af te betalen. Als je schuldenvrij bent, dan gebruik je de extra euro’s om een buffer op te bouwen, je weet wel, voor noodgevallen. En is dat ook geregeld, kijk dan eens naar beleggen. Maar wel vanuit een financieel plan.

Bespaar op energiekosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op energiekosten door een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse leven. Douche een minuutje korter dan je gewend bent. En ik zeg niet minder vaak. Zet de wasmachine kouder, vervang oude lampen en zet de verwarming een graad lager. En dan hebben we natuurlijk ook nog die ergerlijke telefoontjes rondom etenstijd bij energieleveranciers die zich niets van het bel-me-niet-register aantrekken. Toch kan regelmatig zelf je energietarieven vergelijken geld besparen. En heb je geld beschikbaar voor een investering? Kijk dan eens of je zelfvoorzienend kunt zijn voor je stroom door het aanschaffen van zonnepanelen. Dat verdien je op termijn terug.

Schrijf je uit van nieuwsbrieven

E-mail marketeers zijn goed in wat ze doen. Ze weten een onweerstaanbaar aanbod neer te leggen die leidt naar een snelle verkoop of een exclusieve coupon. Kun je dit soort speciale aanbiedingen niet laten liggen, klik dan op uitschrijven link onderaan de e-mail. Het is sowieso handig het aantal nieuwsbrieven te beperken, dat scheelt ook weer tijd om alles te lezen.

weg-met-nieuwsbrieven

Vergelijk regelmatig verzekeringen

Op verzekeringen valt over het algemeen best wat te besparen. Een aantal verzekeringen zijn wettelijk verplicht, zoals je zorgverzekering en je autoverzekering (voor de WA-dekking). Maar ik kom ook veel mensen tegen met dubbele verzekeringen of verzekeringen die ze niet nodig hebben. In december je zorgverzekering bekijken en eventueel overstappen is binnen 2 minuten geregeld. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd, dat hoef jij niet te doen. Let er wel op dat er voor aanvullende pakketten vaak een medische acceptatie geldt waardoor ook andere aspecten dan alleen geld kunnen meewegen. Heb je een overlijdensrisicoverzekering die al jaren geleden is gesloten? Ook dan loont vergelijken. De premies voor deze verzekering zijn de laatste jaren enorm gedaald. Ben je gezond, dan kan oversluiten naar een andere verzekeraar erg lonend zijn. Helaas wijst je verzekeraar of je adviseur je hier niet altijd op.

Lenen in plaats van kopen

Ken je dat, een keer per jaar wil je het terras in je tuin afspuiten met de hogedrukreiniger. Of een boekenkast gevuld met allemaal boeken die je een keer hebt gelezen en daarna verstoft? Een hogedrukreiniger kun je vast bij de buren wel lenen en kijk voor je zakelijke boeken bijvoorbeeld eens bij andere ondernemers in de kast of natuurlijk in de bibliotheek.

Kijk eens naar overtollige spullen die je niet blij maken en verkoop ze

Weg met de dingen in je huis die je niet gebruikt. Als ik op mijn zolder kijk, dan zijn er veel spullen die ik niet gebruik. In mijn boekenkast staan veel boeken te verstoffen die ik een keer gelezen heb, of nog helemaal niet. Waar jij nooit naar omkijkt, kan voor een ander heel waardevol zijn. Ruim je zolder eens op en kijk wat je nog kunt verkopen, bijvoorbeeld op een vrijmarkt. Voor € 25 een dag als marktverkoper staan, levert vaak toch weer wat op. En wist je dat je bij Bol.com je boeken kunt verkopen? Een kleine moeite en snel verdiend. Je zult er versteld van staan hoeveel rommel je in huis hebt.

Maak een lunchpakket

Stel je werk 5 dagen per week en je haalt de lunch bij de broodjeszaak op de hoek. Dan is € 25 per week zo uitgegeven. Je kunt behoorlijk wat geld besparen door gewoon een lunchpakket te pakken. Je kunt vaak een week boodschappen kopen voor dezelfde prijs als twee lunchmaaltijden in het restaurant. En ik zeg niet dat je het niet meer moet doen, want genieten hoort ook zeker bij het leven. Laat het een echt uitje zijn in plaats van een gewoonte.

Kijk eens naar een lijfrente voor pensioen

Als je in het verleden nog weinig aan pensioenopbouw hebt gedaan, kan het interessant zijn om eens te kijken naar lijfrente. Kijk wel dat je eerst volledig schuldenvrij bent (behalve je hypotheek) en je spaargeld achter de hand hebt om minimaal drie tot zes maanden te overbruggen voordat je gaat sparen of beleggen voor je pensioen. Kijk daarbij altijd eerst naar het totale plaatje nu en later, want een lijfrente is het meest interessant als je nu meer inkomstenbelasting betaalt dan later.

Verlaag de rekening van je mobiele telefoon

Als je maandelijkse factuur concurreert met andere uitgaven, is het tijd om manieren te vinden deze rekening te verlagen. Je kunt je ontdoen van dure data-abonnementen, verzekeringen en onnodige garanties. En regelmatig de tarieven bekijken en van provider te veranderen kan best de moeite waard zijn. En is je telefoon 2 jaar oud en krijg je een aanbod om een nieuwe telefoon uit te zoeken? Kijk dan eerst of je die wel nodig hebt. Een sim-only abonnement scheelt bakken met geld.

Probeer eens een uitgavenstop

Ik ken mensen die elke dag geld moeten uitgeven. Geld uitgeven is, net zoals roken of snoepen, vaak een gewoonte waar niet gemakkelijk van af te komen is. Maar ga de uitdaging eens aan en stel het kopen van niet-essentiële artikelen voor een week – of zelfs een maand uit! Je zult merken dat veel van deze uitgaven impulsaankopen zouden zijn die je niet nodig hebt.

Sla de koffie onderweg over

Oeps. Deze is pijnlijk – ik snap het! Maar in plaats van € 3,50 aan die dagelijkse latte uit te geven, kun je geld besparen door gewoon thuis koffie te zetten. Luister, we zeggen niet dat je alleen oploskoffie moet drinken (tenzij je van dat soort dingen houdt). Maar zelfs met het kopen van een zak koffiebonen en die thuis bereiden en meenemen in een kan bespaar je op de lange termijn veel geld. Dat komt al snel in de buurt van een vakantie van een week. Ing heeft hierover een leuk filmpje gemaakt.

Probeer eens een vakantie in eigen land

Vakanties hoeven niet altijd ver weg te zijn. Ook in Nederland zijn er hele mooie plekken waar je jezelf prima kunt vermaken en tot rust kunt komen na een periode hard werken. Ik ga graag op reis naar het buitenland, maar heb ook de mooie streken in Nederland ontdekt zoals De Achterhoek of Drenthe.

Tweedehands speelgoed of een kinderfiets

Heb je kinderen, dan ervaar je dat vast als een enorme rijkdom. En terecht. Maar kinderen hoeven niet alles te hebben wat hun hartje begeert. Daarin maak je vast bewuste keuzes. Zien ze speelgoed op televisie of bij een vriendje dat ze echt willen hebben? Kijk dan eerst eens op Marktplaats. Grote kans dat je daar voor minder dan de helft van het geld hetzelfde of iets gelijkwaardigs koopt.

Vergelijk online prijzen

Maar staat je er niet op blind. Vergelijkingssites maken het ons als consument gemakkelijk, maar ze hebben ook een eigen businessmodel. Lang niet altijd staat de beste aanbieding boven aan en ook zijn niet alle aanbieders van producten opgenomen. Vergelijkingswebsites ontvangen een fee van de partij waar jij koopt. Een van de bekendste partijen is denk ik PriceWise. Ze vergelijken onder andere energietarieven en televisie- en internetabonnementen. En als je dan toch via zo’n partij op zoek gaat, gebruik dan onderstaande knop …… 😉  voor een beetje sponsoring.

   

Hoe begin je nu?

Leef je van salaris naar salaris of haal je meer uit je onderneming dan de bedoeling was? Kijk dan eens een paar maanden heel bewust waar je geld naar toe gaat. Zorg er dan wel voor dat je uitgaven te herleiden zijn. Ik gebruik alleen mijn pinpas en er zit nauwelijks contant geld in de portemonnee. Ik houdt maandelijks in Excel bij waar het geld aan uitgegeven wordt. Mede door deze mindset heb ik in de laatste 10 jaar een behoorlijke financiële buffer opgebouwd die ik bestempel als mijn financiële vrijheidsrekening. Voor anderen helpt het om juist meer contant uit te geven, omdat ze dan de emotionele pijn voelen van het uitgeven van geld. Die is bij contante uitgaven bewezen hoger dan bij het gebruik van je pinpas. Kijk wat past bij jou en als je hulp of ideeën nodig hebt, weet dan dat ik graag met je van gedachten wissel. Onthoud: het maakt echt niet uit hoeveel geld je verdient – het maakt uit hoe jeu het geld uitgeeft en bespaart.

1 antwoord
  1. Paul
    Paul zegt:

    Het loont denk ik meeste als je elk jaar even je vaste lasten checkt. Verzekeringen, energie en interpakket kan je veel op besparen. Je kan ook gebruik van cashbacksites om nog meer geld te besparen en via de die portals over te stappen.

Reacties zijn gesloten.