tijd en geld

Tijd en geld: Klassieke geldregels toegepast op TIJD!

Tijd en geld hebben meer overeenkomsten dan je denkt. Je kent vast de uitspraak tijd is geld. Dat is niet voor niets. Een hoeveelheid tijd laat zich uitdrukken in termen van een hoeveelheid geld; in het bijzonder: minder benodigde tijd betekent meer winst en dus meer geld. De ondernemers onder jullie zullen dat herkennen.

Alles bestaat uit energie, geld en tijd. Geld kun je ruilen om ervaringen te beleven.  Kijken we naar het bereiken en ervaren van financiële vrijheid, dan is dit geen specifiek moment in de tijd. Het is een levensstijl. Als je je aan een bepaalde basiselementen van geldregels houdt, leidt dit tot een financieel ontspannen leven, waarin je bereikt waar je echt naar verlangt. Tijd en geld zijn nauw met elkaar verweven. Voor mij is 5 uur in ochtend opstaan heel gewoon. Het gaat niet over een enkel punt van een cijfer op een wijzerplaat. Vroeg opstaan is een levensstijl. Net als bij financiële vrijheid zal het volgen van een eenvoudige reeks tijdsregels leiden tot een bevredigend en goed besteed leven.

Je hebt vast vaker gehoord over het principe ‘Pay Yourself First’ als het gaat om sparen of het opbouwen van vermogen. Vergelijk dit met elke dag vroeg opstaan. Ik “betaal” de eerste paar uur van elke dag aan MIJzelf, niet aan anderen. En het maakt niet uit of het 5 uur, 6 uur of 7 uur in de ochtend is. Als je elke ochtend jezelf als eerste betaalt, verlies je nooit persoonlijke tijd. Neem quality time voor jezelf, het liefst aan het begin van de dag. Dit zette me aan het denken. Welke andere klassieke regels met betrekking tot geld kunnen we toepassen op TIJD? Waar komt tijd en geld bij elkaar?

“Geldregels” toepassen op TIJD

Hieronder zie je een samenvatting van de regels rondom geld en tijd. De eerste geldregel, houdt je uitgaven bij, staat op dezelfde tijdregel als houd je tijd bij. En de leukste vind ik: koop geen shit die je niet nodig hebt en verspil geen tijd aan domme dingen, maar daarover zo meer.

tijd en geld

Tijd bijhouden

Maak eens een inspirerende spreadsheet en houd eens elk uur van de dag bij wat je doet. Net zoals je bij het bijhouden van je inkomsten en uitgaven doet. Begin met het verzamelen van gegevens van een volledige maand en tel de resultaten op. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, beloof ik je dat de resultaten ontnuchterend zullen zijn!

Prioriteit in jouw leven en tijdsbesteding

Vergelijk vervolgens al die uren die je hebt doorgebracht met de prioriteiten in jouw leven. Wat vind je belangrijk en waar besteed je het liefst je tijd aan? Hoeveel tijd besteed je elke week aan autorijden? En hoeveel tijd besteed je aan het kijken naar televisie en films? Hoe zit het met de tijd die je besteedt aan het scrollen op sociale media? En als het resultaat je niet bevalt, is er dan een manier waarop je kunt bezuinigen op activiteiten die geen waarde toevoegen aan je leven? Misschien kun je die nutteloze uren besteden aan meer zinvolle activiteiten. Tijd met degenen die je liefhebt, tijd om te leren en je persoonlijk te ontwikkelen of tijd om te werken aan je fysieke gesteldheid. Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Ik volg op dit moment een psychologie opleiding en de cursusdagen zijn in Waalwijk. De eerste modulen ging ik op en neer, maar toen ik in de file stond aan het eind van de dag, was ik behoorlijk chararijnig. In totaal 2,5 uur in de auto gezeten, tijd dat ik ook andere dingen had kunnen doen.

Tijd en geld besteden aan wat er toe doet in jouw leven

Heb je ooit mensen horen opscheppen over het feit dat ze een workaholic zijn en dat ze nooit vakantie nemen? Voor mij klinken ze net zo dom als iemand die zegt dat hij in de bloei van zijn leven veel meer uitgeeft dan aan inkomen binnekomt. Ik kom mensen tegen met twee inkomens en tweeënhalf keer de uitgaven. En dan maar klagen dat ze geen grip hebben op tijd en geld. Investeer liever in persoonlijke ervaringen, investeer in je gezin, investeer in reizen en investeer in je eigen geluk naast je werk om. Tijd vervliegt en komt niet meer terug. Gebruik het goed!

Als je op je sterfbed ligt, ga je dan opscheppen over hoe hard je hebt gewerkt en dat je geen tijd had om met vakantie te gaan? Nee, natuurlijk niet! Waarschijnlijk juist het tegenovergestelde. Veel stervende mensen zeggen: “Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt”. Deze staat op nummer 2 van de ‘spijt-top 5’. Onthoud: Life is not a dressed rehearsal!

Je hebt een uitgavenplanning nodig = je hebt een takenlijst nodig

Experts zeggen dat er elke dag meer dan 60.000 gedachten door ons hoofd gaan. Elke dag! Als we er één opschrijven, wordt er een kleine waarschuwing naar onze hersenen gestuurd die zegt: “deze ene gedachte is belangrijker dan die andere 59.999!”.

Taken worden eerder volbracht en geschreven doelen worden eerder bereikt dan onzichtbare gedachten en niet opgeschreven doelstellingen en prioriteiten in het leven. Niet voor niets is de kracht van een moodboard enorm. De kracht van een goed geschreven finaniceel plan waarin de stappen zijn beschreven, met de tussenstations waar je even moet stoppen, is zeer onderschat. Veel van mijn klanten maken zo’n moodboard en het resultaat in het zetten van stappen is dan verbluffend. Het is geen verzonnen gedachte, maar het is een feit. Net zoals uitgavenplanningen die constant worden gemaakt en herzien. Die leiden eerder tot financieel succes. En versta me goed: uitgaven plannen is iets heel anders dan budgetteren!

Mentaliteit en uitstelgedrag in relatie tot tijd en geld

De meeste mensen geven geld uit aan dingen die ze niet echt nodig hebben. Leuke spullen geeft ze misschien voldoening, maar vaker geeft het een bepaalde last op de lange termijn. Voldoening op korte termijn ebt vaak snel weg. Denk eens aan iets groots dat je hebt gekocht. Hoe lang ben je daar echt gevoelsmatig enthousiast van geweest? Grote kans dat het snel een commodity is geworden in je leven.

Hetzelfde geldt voor tijdverspilling. De meeste impulsieve activiteiten voelen misschien meteen goed, maar tellen niet mee voor zinvolle resultaten en herinneringen in het leven. Iedereen doet het. We verspillen allemaal tijd op de een of andere manier. En voor een deel is dat helemaal oké.

Uitstelgedrag is zoiets als impulsief geld uitgeven. Te veel op sociale media of televisie kijken is net als impulsieve uitgaven. Het voelt geweldig als we het doen, maar we vertragen op andere zinvolle gebieden van het leven. Zo zie je ook hier dat tijd en geld meer overeenkomsten hebben dan je had gedacht.

Diversiteit = variëteit en het kruid van het leven

Probeer vanalles. Zeg ja tegen zoveel mogelijk nieuwe ervaringen en kansen die op je pad komen. Ga eens buiten je comfortzone en beleef nieuwe dingen. Leef voluit, elke dag! Of zoals ik een artikel voor het platform Jouw Laatste Levensfase schreef: Leef het leven in de volle breedte, want de lengte ken je niet.

Quote: “Over twintig jaar zul je meer teleurgesteld zijn door de dingen die je niet hebt gedaan dan door de dingen die je wel deed. Dus gooi de touwen los. Vaar weg uit de veilige haven. Vang de wind in je zeilen. Verken. Droom. Ontdek.” – Mark Twain

Doe af en toe vrijwilligerswerk, zodat je geen tijd en geld ruilt

Veel mensen geven een deel van hun inkomen aan een goed doel. Ik doe dat ook. Hoewel het bedrag dat ik geef van jaar tot jaar varieert, doe ik het wel. Het geeft een grote mate van voldoening.

Maar ik heb maar weinig vrijwilligerswerk gedaan in mijn leven of mijn tijd geschonken aan anderen die het nodig hebben. Het was altijd gemakkelijker om gewoon geld weg te geven. Bij het schrijven van dit artikel realiseer ik mij dat dit ook iets is om eens over na te denken. Vrijwilligerswerk maakt mensen gelukkiger, geeft meer waardering voor wat je hebt in het leven en het heeft onmiddellijk een positief effect op andere mensen.

Ik kom mensen tegen die ik ontzettend goed kan helpen en die het enorm nodig hebben. Maar dan is er een probleem: ze kunnen mij niet betalen. Wat dan? Ik zoek graag naar mogelijkheden. Als iemand wel tijd heeft, maar geen geld is er ook een andere mogelijkheid. Iemand kan namelijk tijd en geld uitwisselen. Ik help iemand niet voor niets, maar ik vraag of hij/zij iets voor iemand anders kan doen, dat heel waardevol is. Zo heb ik iemand geholpen die in ruil voor mijn advies een maand lang elke dinsdagmiddag met een eenzame oudere een wandeling ging maken. Erg waardevol om geld en tijd met elkaar uit te ruilen.

Bescherm en respecteer de tijd van anderen

Zou je € 10 uit iemands portemonnee stelen als hij even niet kijkt? Natuurlijk niet. Omdat stelen egoïstisch is en je niet wilt dat iemand geld van jou steelt.

Hoe zit het met het stelen van tijd? Het is eerlijk om de tijd van anderen te respecteren, net zoals je jouw tijd beschermt en respecteert. Sommige oude culturen geloven dat “tijd leven is”. Als je iemands tijd niet respecteert of tijd verspilt, steel je in wezen een deel van zijn leven.

Quote: “Houdt je van het leven? Verspil dan geen tijd, want dat is het spul waar het leven van gemaakt is. ” – Benjamin Franklin

Regels lijken meer op richtlijnen

Niemand is een perfecte investeerder, net zoals niemand een perfecte tijdmanager is. Terwijl ik dit bericht schrijf, denk ik erover na en realiseer ik me dat ik veel van deze tijdregels ook overtreed. Maar elke dag ben ik me er van bewust en elke keer gaat ook dat beter! Geldregels zijn onderdeel van mijn leven, maar op gebied van tijd is best nog een stap te maken. Mijn grootste winst is het zeggen van ‘nee’.

Meer rendement uit jouw tijd en geld overhouden?

Logisch dat je dat wilt. Zet de eerste stap en download mijn succesvolle e-book “5 essentiële succesfactoren om je geld te laten groeien” door hiernaast de gegevens achter te laten.

Ik ben benieuwd welke regels over tijd en geld jij in je leven volgt. Deel ze met ons door hieronder een comment te geven!