De financiële schoenendoos

Heb jij ook financiële producten afgesloten in het verleden, waarvan je nu denkt: Wat heb ik eraan? Je bent niet de enige. In dit artikel neem ik je mee wat ik dagelijks tegenkom. Je hoeft je dus niet te schamen als je bijvoorbeeld een beleggingsverzekering hebt. Maar kom wel in actie en ga aan de slag met je financiële schoenendoos.

Een schoenendoos vol

De meeste mensen die bij mij aan tafel komen, hebben een schoenendoos of ordner vol informatie over de hypotheek, pensioen, kapitaalverzekeringen, lijfrentes, studieplannen en beleggingen. Ze hebben financiële producten afgesloten al dan niet op aanraden van een adviseur. Wat al die financiële producten hen opleveren, daarvan hebben ze meestal geen idee. En of deze producten werkelijk nodig zijn om hun wensen en doelstellingen te realiseren? Ook geen idee. 
De producten werden hen als oplossing aangeboden vanuit de eigen expertise van de betreffende adviseur. Of de klant het wel nodig had in de totale financiële planning, daar werd maar al te vaak aan voorbij gegaan.
Een wirwar van verschillende financiële producten is ontstaan, afgesloten in het verleden en geadviseerd door verschillende verkopers van verschillende financiële instellingen. Vaak op basis van adviezen en tips van vrienden of gelikte brochures.

Maar wat zijn je drijfveren?

De meeste mensen staan niet stil bij de doelstellingen van een financieel product. De drijfveer van mensen om te doen wat ze doen, en dus ook om financiële producten af te sluiten, zijn over het algemeen gebaseerd op emotie, onzekerheid, onwetendheid, hebberigheid of angst.

Handelen vanuit emotie?

Je hebt het misschien wel meegemaakt: Je bent op zoek naar een nieuwe woning. Ineens zie je dat ene huis waar je op slag verliefd op bent. Je weet het zeker: in dat huis wordt je écht gelukkig met je partner en je kinderen. Je hebt geen oog voor de mindere kanten van de woning en ook de betaalbaarheid is ineens minder belangrijk geworden. Je kunt de woning maar net financieren, maar er mag dan ook niets onverwachts meer gebeuren. Pas later realiseer je dat het misschien niet heel verstandig was. Je kocht het huis vanuit je emotie; de rest zag je later wel.

Of willen we de boot niet missen?

Een ander voorbeeld. Ik neem je mee naar de beleggingshoos eind jaren ‘90. De financiële markten gingen alleen maar omhoog, huizenprijzen stegen en dat zou ook wel zo blijven. Er was geen enkele aanleiding om te denken dat het ooit weer minder zou gaan op de financiële markten. Op verjaardagsfeestjes hoorde je dat je eigenlijk gek was als je niet belegde en omdat niemand de boot wilde missen, sloten we massaal producten af zoals aandelen-lease van Spaarbeleg, Dexia, Bank Labouchere en andere aanbieders. We gingen er zelfs voor lenen. De drijfveer: meestal hebberigheid. We vroegen ons niet af of deze producten ook bijdragen aan het realiseren van onze wensen en doelstellingen. Wel zagen we de euro’s die werden voorgespiegeld.

De financiële schoenendoos wordt niet leger

Het goede nieuws: we hebben zeker geleerd van de economisch crisis. In mijn adviespraktijk zie ik gelukkig dat mensen kritischer zijn op productoplossingen, al kan dat nog steeds beter. Maar in veel schoenendozen kom ik nog producten tegen die recent zijn afgesloten en niet bijdragen aan het realiseren van wensen en doelstellingen van mijn klanten. Ze hebben zich niet of onvoldoende verdiept in hun financiële situatie en hebben geen inzicht en overzicht in hun financiële en levensdoelstellingen. 
Ze hebben gewoon nooit nagedacht wat ze echt, vanuit het diepste van hun hart willen. En daarmee lopen ze risico’s en ontnemen zichzelf de kans op een rijk en financieel vrij leven. Een adviseur die handig inspeelt op emoties, die onvoldoende kijkt welke producten in de schoenendoos zitten en of deze nog wel passen bij de doelstellingen van nu, adviseert en bemiddelt gemakkelijk in een nieuw financieel product. Met als gevolg dat de schoenendoor steeds voller wordt. Herkenbaar?

Mijn tip: begin nu met het ordenen van je financiële schoenendoos

Door opeenstapeling van financiële producten ontbreekt niet alleen het overzicht, maar ook het vermogen om kritisch te blijven op de opbrengsten van financiële producten is niet aanwezig. Wat krijg je eigenlijk terug voor de geïnvesteerde euro’s? En realiseer je je doelstellingen wel met deze opbrengsten?

Begin daarom altijd met het ordenen van de schoenendoos, het liefst nu. Wat zit er allemaal in, wat levert het op en heb je de financiële producten ook echt nodig? Door het opstellen van een persoonlijk financieel overzicht creëer je inzichten waarmee je gemakkelijk de volgende belangrijke stap kunt zetten: het maken van een financieel plan.

Financiële planning begint met jouw eerste stap

Blijf jij dromen of zet je nu de eerste stappen? Ga aan de slag met het creëren van jouw ideale leven en download de checklist “5 acties die je nu kunt uitvoeren voor ….”.

Knop: download je checklist

Ik ben benieuwd of je ook een financiële schoenendoos hebt en wat je ermee gaat doen. Wat is de volgende actie die jij gaat nemen? Laat het mij alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder.

PS. Deel dit artikel met je bevriende ondernemers via de social share knoppen hieronder. Misschien is financiële planning ook wel iets voor mensen in jouw netwerk.