Zo komen je bucketlist en je bucket samen bij financiële planning

Hoe gaaf is het om je dromen waar te maken? Heb jij een bucketlist? Het opschrijven van je dromen brengt je bewezen dichter bij wat je echt wilt. Jack Nicholson en Morgan Freeman hebben dit idee populair gemaakt met de gelijknamige film uit 2007. De film is een echte aanrader.

Het verhaal

”The Bucket List” vertelt het verhaal van twee mannen met compleet verschillende achtergronden. Ze ontmoeten elkaar in het ziekenhuis, waar ze op dezelfde kamer liggen en door hun terminale ziekte het eindstation van het leven zien naderen. Edward (Jack Nicholson) is extreem rijk, maar erg eenzaam. Carter (Morgan Freeman) heeft een liefhebbende familie en een sterk geloof, maar hij voelt zich vervreemd van zichzelf. Samen besluiten ze alle dingen te doen waar ze ooit van hebben gedroomd voordat ze “de pijp aan Maarten geven”.
Ze maken een bucketlist, verlaten het ziekenhuis en doen wat ze samen hebben bedacht. Ofwel, ze passen de Engelse uitdrukking “to kick the bucket” toe. Hieraan ontleent de bucketlist zijn bestaansrecht. Stap voor stap wordt ieder doel van de bucketlist gerealiseerd. Het is een mooi verhaal waarin de je bijzondere plaatsen en extreme activiteiten ziet waar we allemaal weleens van dromen.

Als je de film (nog) niet hebt gezien, is het zeker de moeite waard om even naar deze trailer kijken.

Pluk de dag

De verhaallijn van The Bucket List is gebaseerd op een bekend concept: ”Carpe diem”. Deze Latijnse uitdrukking vertelt ons dat het goed is om de dag te plukken. Dit leven heeft een deadline, dat laat deze film ook zien. Het is een feit dat het leven geen generale repetitie is. En ken je dat gevoel dat de tijd voorbijvliegt. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Daarom is het belangrijk de dingen te doen die je leuk vindt, waar je van geniet en waar je van betekenis kunt zijn. Je leeft maar één keer en als je het goed doet, is één keer ook genoeg.

Een bucketlist helpt dromen waar te maken

Een bucketlist kietelt je fantasie en helpt dromen waar te maken. Er zijn maar weinig mensen die echt even de tijd nemen om te bepalen wat er op hun bucketlist staat. De kern van het hulpmiddel van je bucketlist: zorg dat je leven (het liefst) elke dag zinvol en leuk is. De bucketlist is dan meer dan het ontwijken van de alledaagse dingen die je niet leuk vindt. Het laat je zien wat je écht wil.

Plannen is realiseren, ook voor je financiële toekomst

Financiële planning met levensstijl als centraal onderwerp helpt je om je leven te leven op jouw voorwaarden. Door het inzicht dat je krijgt in een continue proces van lifestyle financiële planning kun jij je mooiste leven leven.
Om zoveel mogelijk uit het leven te halen, is het plannen van en streven naar financiële onafhankelijkheid van belang. Wanneer wordt werken voor jou een keuze in plaats van financiële noodzaak? Heb jij een financiële strategie die aansluit bij jouw persoonlijke waarden? Plannen voor je pensionering is een andere mindset dan wachten op je pensionering. Het mag voor zich spreken dat ik het eerste aanmoedig. Het blijkt dat hoe meer we ons gedrag in lijn kunnen brengen met onze waarden (wat belangrijk is voor ons), hoe meer geluk we ervaren, hoe meer tevreden en vervuld we zijn me ons leven. En daarbij speelt geld een rol.

Van de bucket list naar jouw bucket

Dat brengt me terug bij de “bucket” (NL: emmer). De bucket symboliseert in financiële planning je pot met geld, je bezittingen, die je hebt om comfortabel te leven. Nu én later. Je bucket stelt je in staat je levensstijl. Met een financiële schoenendoos vol pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen, lijfrentes en andere financiële producten, is het vaak lastig een goed beeld te krijgen van je vermogen en hoe deze producten helpen om je doelstellingen te bereiken. Financiële planning begint daarom altijd bij jou. Wat zijn je doelen en je waarden in het leven. Je doelen zijn de tastbare dingen die je probeert te bereiken. Je doelen zijn het tastbare wat en je waarden zijn de emotionele why achter je doelen. Tijdens ons eerste gesprek (en ook daarna) leer ik je graag kennen. We bouwen een financiële strategie waarbij jouw financiële beslissingen zijn afgestemd op je doelstellingen en op wat belangrijk is in het leven voor jou en je partner.

Wat voor een type ben jij?

Het denken vanuit je bucket brengt je bij een van de drie scenario’s: precies genoeg om je levensstijl levenslang te financieren, je hebt te weinig of juist te veel bezittingen.
Ten eerste kan je bucket leegraken, omdat je niet voldoende geld hebt voor de toekomst. Veel mensen denken dat ze minder gaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geven ze vaak juist meer uit: je hebt meer tijd om dingen te doen die je tijdens je werkzame leven hebt uitgesteld. Het kan zijn dat spaargeld weglekt door uitbundige uitgaven; misschien beleg je in fondsen met te hoge kosten of heb je polissen die niet rendabel zijn of niet bijdragen aan je doelstellingen. Als je emmer niet vol genoeg is om je gewenste leefstijl te financieren en de bodem komt in zicht, dan kun je de dingen op je bucketlist helaas niet realiseren. Dus geen safari over de Serengeti. En die mooie camper blijft beslist in de showroom staan.

Maar wat nu als de bucket overloopt? De meeste mensen denken dat dit de beste uitkomst is. Je hebt efficiënt belegd en gespaard en je bent bewust bezig geweest met je pensionering. Er is meer dan genoeg geld voor de jaren die nog voor je liggen, je voelt je zeker en gerustgesteld. Maar tegen welke kosten heb je dit gerealiseerd? Een overlopende emmer betekent dat je geld hebt vastgehouden, terwijl het je leven rijker en betekenisvoller had kunnen maken voor jezelf of voor anderen. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl je het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en je ambities na te jagen.

Het laatste scenario en het beste scenario: je hebt precies genoeg geld in je emmer. Deze loopt niet over, maar raakt ook zeker niet leeg. De emmer is precies zo gevuld dat je alle vrijheid hebt om te genieten van het leven vóór je pensioen, maar ook van de tijd die daarna komt. Je leeft je eigen leven met volledige gemoedsrust.

Financieel advies, maar anders dan je waarschijnlijk gewend bent

Als financieel planner is het mijn rol je te helpen je emmer precies zo te vullen zodat je optimaal geniet van het leven. Daarbij laat ik je ervaren dat rijkdom over veel meer gaat dan geld. Er zijn ervaringen die niet in geld zijn uit te drukken. Je kunt vast een moment herinneren waardoor je deze gedachte onderstreept.

Het onderdeel ‘levensstijl’ is dus erg belangrijk in financiële planning. Levensstijl is de centrale spil in alles wat we samendoen. Voor mij is goede financiële planning niet slechts het voorbereiden voor later, het moet zorgen dat je de vrijheid krijgt om nú te leven, wat er ook gebeurt! Ik gebruik een holistische benadering, waarbij de nadruk ligt op wat je echt belangrijk vindt in het leven en waarom. Ik help je te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Nog even terug naar de film

Een schrijnende scène in de film speelt tijdens de zonsondergang op de top van een piramide. Carter vertelt Edward over een oud Egyptisch geloof waarbij zielen twee vragen worden gesteld aan de hemelpoort: “Heb je plezier gevonden in het leven?” en “Heeft je leven plezier gebracht bij anderen?” Als we al onze beslissingen zouden nemen met deze vragen in gedachten, dan zou de werk/privé-balans wellicht op een andere manier zijn afgewogen.

Over naar jou……

Wat staat er op jouw bucketlist? Laat het mij alsjeblieft hieronder weten.

P.S.

Deel dit artikel met je bevriende ondernemers via de social-share-knoppen hieronder. Misschien is het maken van een bucketlist als onderdeel van je financiële planning ook wel iets voor mensen in jouw netwerk.

En by the way……. Ben je benieuwd wat er (onder andere) op mijn lijst staat? 
Daar komt die dan, overigens in willekeurige volgorde:

 • Onafhankelijk van plaats en tijd kunnen werken, waar ook op deze aarde
 • Parttime werken en fulltime leven
 • Een voetreis naar Rome: ruim 2.200 km wandelen door ongerepte natuur om (nog) dichter bij mezelf te komen
 • 80 ondernemers persoonlijk doorlopend begeleiden als financiële CEO met levensstijl als centrale spil waar alles om draait, zodat ook zij een rijk en betekenisvol leven leiden met volledige peace of mind
 • Samen met mijn klanten ervoor zorgen dat jaarlijks tenminste 10 kinderen, die dat nu niet kunnen om financiële redenen, gaan sporten met ondersteuning van Jeugdsportfonds Nederland
 • Training volgen op het gebied van financiële planning in de Verenigde Staten (gerealiseerd in augustus 2017)
 • Een boek schrijven
 • Spaans leren
 • Leren golfen (ik heb inmiddels een baanpermissie, nu nog handicap 54 spelen)
 • Parachutespringen om de wereld eens van boven af te zien
 • Een presentatie geven op een podium voor tenminste 150 mensen
 • Een camper kopen en rondreizen in zomerse gebieden als het in Nederland koud is