Erfenis en vermogen naar de volgende generatie of jouw leven ten volle leven?

Al vele jaren is het traditie voor ouders om financiële rijkdom door te geven aan hun kinderen nadat ze zijn overleden. De generatie die nu met pensioen is, stelt vaak financiële doelen rond het achterlaten van een erfenis of het ondersteunen van hun kinderen als ze er niet meer zijn. Maar steeds vaker kom ik mensen tegen die hier anders tegen aan kijken. Mensen die vastbesloten zijn om het leven ten volle te leven tijdens hun pensionering en het liefst elke cent uit te geven in hun gouden jaren.

Dit leidt tot de vraag waar we op dit punt zitten. Beknibbel je het leven om de gemoedsrust te krijgen dat je dierbaren ondersteund worden bij je overlijden? Of leef je het leven ten volle en laten je kinderen en kleinkinderen voor zichzelf zorgen?

Erfenis

Er zijn tal van beroemde gezichten die de tweede lijn volgen. De vier dochters van de beroemde chef-kok Gordon Ramsay zijn niet de erfgenamen van zijn miljoenen. Tv-persoonlijkheid en muziekproducent, Simon Cowell zei in 2013 in een interview met Esquire: “Ik geloof niet in het doorgeven van de ene generatie aan de andere. Je erfenis moet zijn dat je, hopelijk, genoeg mensen een kans hebt gegeven door je tijd te geven en over te brengen wat jij hebt geleerd en wat jij weet.”

Gordon en Simon willen dat hun kinderen een zinvol leven leiden. Ze willen niet dat hun financiële fortuin schade toebrengt of een gevoel van rechtvaardigheid creëert bij hun kinderen. Kon het weten dat zij de erfgenaam van miljoenen zijn, voorkomen dat de kinderen hard werken om die promotie te krijgen? Geld besparen om een ​​huis te kopen? Of geld opzij leggen voor pensioen? Zouden ze de realiteit uit het oog verliezen? Bevordert het geboren zijn met een zilveren lepel in de mond hun eigen prestaties en motivatie?

Vruchten plukken en genieten van het leven

Steeds meer ouders geloven dat zij de vruchten mogen plukken van hun arbeid in plaats van zich zorgen te maken over wat een fortuin zou doen met de mindset en het leven van hun kinderen. Saaie ‘pensioneringen’ behoren tot het verleden. De nieuwste generatie babyboomers gebruikt de periode na pensionering om het leven te omhelzen en te doen waar ze van houden. Ze blijven veel langer gezond en actief dan voorgaande generaties. Daarom besteden ze meer geld aan eten, exotische vakanties en recreatieve activiteiten en hobby’s. Waarom zou je niet genieten van je gouden jaren?

Het is niet zwart of wit …..

Natuurlijk is er de veilige middenweg. Veel mensen die ik spreek zijn van plan hun tijd na pensionering te vullen met reizen en andere prachtige avonturen, maar ze zijn ook bescheiden. Ze hebben geld achter de hand en willen een deel daarvan ook nalaten aan hun kinderen. Dit vereist meestal een zorgvuldige financiële planning om goede balans te vinden tussen vermogen opbouwen en geld uitgeven aan dingen die belangrijk zijn.

Schenken

Veel ouders kiezen ervoor om een deel van hun vermogen nu al over te dragen aan hun kinderen. Studeren is tegenwoordig een dure aangelegenheid met het leenstelsel. En de prijs van woningen stijgt weer behoorlijk, waardoor dit zonder financiële hulp onbereikbaar wordt voor een steeds grote groep. Twintigers hebben de meeste financiële hulp nodig. Het is nog vroeg in hun carrière, huren is vaak geen optie, daarvoor verdienen ze vaak net te veel of er zijn geen woningen beschikbaar en ze willen hun eigen gezin. Dit zijn de tijden in het leven dat een financieel geschenk van ouders of grootouders een wereld van verschil kan maken. Geven met een warme hand wordt als veel waardevoller ervaren dan geven met een koude hand.

Wandel op je eigen levenspad

Hoe jij er ook over denkt, ik help je graag bij het definiëren van je levensdoelstellingen. Samen maken we je persoonlijk financieel plan om te bereiken wat jij belangrijk vindt in het leven. Neem dan vandaag nog contact met mij op. Ik geloof in dansen op je eigen deuntje.

2 antwoorden
  1. Natalie
    Natalie zegt:

    MIjn ouders hebben ons bewust bij leven financieel ondersteund. Een huis om te erven is er niet, en zo kunnen we geen ruzie maken over een erfenis. Wat mij betreft is dit perfect geregeld. Ik kan mijn eigen broek ophouden en dat is wat mij betreft het waardevolste dat ik heb meegekregen uit mijn opvoeding.

  2. Vincent Rondwijk
    Vincent Rondwijk zegt:

    Bedankt voor het delen van dit artikel over het thema nalatenschap. Het is inderdaad belangrijk om gegevens en wensen goed vast te leggen. Je kan hier op elk moment in je leven al keuzes over maken.

Reacties zijn gesloten.