Huis kopen? Deze 7 valkuilen kun je maar beter vermijden

Een huis kopen is voor veel mensen de grootste uitgave in hun leven. Wellicht ook voor jou. Het is een gekkenhuis op de woningmarkt. Ga jij mee in deze gekte of maak jij je eigen keuzes vanuit rust en ontspanning? In dit blog lees je welke 7 valkuilen je beter kunt vermijden bij het kopen van een eigen woning.

Meer verkochte woningen

Het aantal verkochte woningen stijgt al een aantal jaren. Onderstaande grafiek van het Kadaster laat dat goed zien.

Ik hoor regelmatig dat er (ver) boven de vraagprijs wordt geboden om dat ene, zo mooi ogende huis te kunnen kopen. Enkele tienduizenden euro’s meer uitgeven dan de vraagprijs, is geen uitzondering meer. Misschien heb je al langer verhuisplannen of wil je nu voor het eerst een eigen woning kopen. Laat je dan vooral niet gek maken en neem rustig de tijd om een goede keuze te maken. Het is (mogelijk) de grootste uitgave in je leven!

Voorkom dus deze valkuilen als je de woningmarkt op gaat. Ook als je geduld wel heel erg op de proef wordt gesteld.

#1 Huis kopen met het effect van de eerste indruk

Zoals met veel dingen hebben we ook bij het bezichtigen van een woning gelijk een eerste gevoel. Een eerste indruk is bijzonder krachtig. Zonder dat we alle details goed hebben bekeken en overwogen, wordt de aankoop in het hoofd al gedaan of wordt de op het oog ideale woning bij de bezichtiging direct een ‘nee’. Die indruk baseren we op ons gevoel. De zon die in de woning schijnt, de geur in de woning of de inrichting van het huis zijn bepalende factoren. En vaak wordt deze indruk ook nog eens versterkt door ons brein. Wat je doet om deze valkuil te vermijden? Plan altijd meerdere bezichtigingen voor de woning die je op het oog hebt en maak daarna een weloverwogen keuze.

#2 Een bevestiging zoeken voor je keuze

Liefde op het eerste gezicht ….. wie kent dat niet. Dat gebeurt ook bij het bezichtigen van een woning. Het gevolg is dat je alleen oog hebt voor de positieve elementen die dit beeld bevestigen. De negatieve aspecten van je toekomstige eigen woning worden snel ter zijde geschoven. Achterstallig onderhoud of meer reistijd van en naar je werk. Een bouwkundig onderzoek is ineens niet meer nodig en die extra reistijd, ach daar komen we wel overheen. In de praktijk valt het vaak achteraf tegen als je niet rustig de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Maak dus een bewuste keuze voordat je je handtekening onder het koopcontract zet.

#3 Je referentiekader vervaagt

Op zoek naar je droomhuis heb je al vele woningen gezien. Je wordt er een beetje moedeloos van. Je vergelijkt de ene woning die je hebt gezien met de andere. Totaal irrelevant. Je gaat daarmee namelijk voorbij aan je eigen uitgangspunten die je in het begin hebt geformuleerd bij het vinden van je ideale woning. Na veel woningen zijn die uitgangspunten verwaterd en doe je concessies zodat ineens veel woningen goed genoeg zijn. Huizenzoekers vergeten zich vaak af te vragen: wil ik hier echt wel wonen? En is deze woning echt beter dan mijn huidige eigen woning?

#4 Snel moeten beslissen bij een huis kopen

Verkopende makelaars zijn over het algemeen meesters in het gevoel creëren dat je snel moet beslissen …… Anders is de woning voor je neus weg. Er worden meerdere bezichtigingen achter elkaar gepland of je krijgt te horen dat je even niet kunt kijken omdat de verkoper in onderhandeling is met een andere potentiële koper. Over het algemeen is er genoeg tijd om rustig af te wegen of deze ene woning ideaal is voor jou. En krijg je die tijd niet, misschien moet je het huis dan maar niet kopen . In een aantal steden staan mensen in de rij om een woning te kopen. Soms zijn de plekjes met mooie woningen echt schaars. En als die ene woning dan een keer weg is, jammer dan. Je hebt je in ieder geval niet laten leiden door een mogelijk verkeerd gevoel. Jouw kans komt echt wel.

Naast externe druk, kan haast om te kopen natuurlijk ook in de aard van jou als persoon zitten. Als je niet tegen onzekerheid kunt en staat te springen iets te kopen, dan is elke dag dat je moet wachten om de beste deal te sluiten er gevoelsmatig een te veel. Soms hebben mensen pas rust als ze een taak van hun lijstje hebben geschrapt. Hoe gek het misschien ook klinkt, dat kan ook het kopen van een huis zijn. Dikwijls is het kopen van een woning de grootste aankoop in je leven. Daar mag je best de tijd voor nemen.

#5 Het streven naar perfectie

Wil je de perfecte woning? Iets wat in alle facetten voldoet aan jouw definitie van een droomhuis? Dan zet ik je met beide benen op de grond en zeg alvast: “Sorry, het perfecte huis dat ook nog eens past binnen je budget bestaat namelijk niet.” Ik heb klanten die dachten dat ze hun perfecte nieuwbouwwoning hadden ontworpen. Ze kwamen erachter dat ze bepaalde dingen toch liever anders hadden gewild. Er is een groep mensen die streeft naar perfectie. En als ze de perfecte eigen woning vinden, zijn er altijd dingen die achteraf minder bevallen. Deze mensen vinden het lastig hun wensenlijstje in te korten en nemen geen beslissing. Ben jij zo’n type? Kijk dan toch eens naar alternatieven.

#6 Iets willen teruggeven

Het kan verstandig zijn een woning te kopen met een aankoopmakelaar. Hij of zij kan je belangen behartigen en ziet dingen die jij, in je enthousiasme, misschien over het hoofd ziet. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost geld, maar vaak levert hij ook geld op. Bijvoorbeeld als hij achterstallig onderhoud ziet waar jij in je “verliefdheid” blind voor bent. De makelaar doet zijn uiterste best en is al snel je vriend. Maar vergeet niet dat de makelaar gewoon zijn werk doet. Al heb je 10 woningen bekeken en is de deal nog niet gesloten, de 11e keer gaat een goede aankoopmakelaar weer met je mee. Voel je niet schuldig na een aantal bezichtigingen. Koop niet die ene woning daarna om je schuldgevoel weg te poetsen en je aankoop te verdedigen met het feit dat de makelaar zo zijn best deed.

#7 De betaalbaarheid van je woonlasten onderschatten

Het feit dat je een hypotheek kunt krijgen voor een eigen woning, wil nog niet zeggen dat het ook een verstandige keuze is. Technisch kan een hypotheek best passen, maar stel jezelf eens de vraag of je ook bereid bent de maandelijkse lasten voor je eigen woning te betalen. Of is er meer in het leven dan werken voor je hypotheek en moet je voor je droomhuis concessies doen aan je levensstijl en bezuinigen op andere uitgaven?

Ik wil je graag het verhaal van Annette en Richard vertellen. Ze zijn mijn klant en hadden een woning op het oog voor € 625.000. Ze zijn beiden ondernemer met een goed lopend bedrijf. De financiering was volgens de hypotheekadviseur geen probleem. Ze hadden het koopcontract bijna getekend, totdat ze zich realiseerden dat anderen dingen die ze heel belangrijk vinden, dan ineens niet meer kunnen. Niet meer elke maand samen naar het theater en uit eten, niet meer twee keer per jaar op wintersport, minder uitgeven aan hobby’s  zoals rijden met de classic car en wellicht toch maar iets minder in het studiefonds van de kinderen. Dat is niet wat ze wilden, het paste niet bij hun gewenste levensstijl. Hoewel het zo mooi leek ging de koop niet door. Nu wonen ze in een mooi huis en kunnen ze doen wat belangrijk voor ze is. Staar je dus niet blind op wat je kunt financieren, maar stel jezelf vooral de vraag: wil ik de maandlasten betalen of gaat dat ten koste van andere, meer belangrijke dingen in het leven?

Een financieel planner brengt alle financiële aspecten in beeld

Hoe ziet je financiële levensstijl eruit? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase financieel zorgeloos kunt leven? Maak eens een afspraak met een financieel planner die verder kijkt dan je hypotheek en je een compleet financieel beeld geeft. Dan kun je keuzes maken en geld laten rollen in de richting die jij kiest. Wil je weten wat ik voor je kan doen? Maak dan een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

1 antwoord
  1. Marie de Jonge
    Marie de Jonge zegt:

    Bedankt voor het delen van dit handige artikel bij het kopen van een huis. Je moet tegenwoordig inderdaad snel beslissen wanneer je een huis hebt bekeken. Weet goed waar je naar op zoek bent, zodat je snel kan bepalen of een huis alles heeft waar jij naar op zoek bent.

Reacties zijn gesloten.