pensioen

Met pensioen: velen van ons zijn tussen 65 en “de dood” ….  so let’s have some FUN

De grootste mijlpaal in het leven van veel mensen is ……. met pensioen gaan.

Wist je dat 80% van alle mensen die ooit geleefd hebben tot de leeftijd van 65 jaar vandaag de dag nog leven? Met zoveel mensen tussen de 65-jarige leeftijd en “de dood” dacht ik: leuk om in dit blog eens stil te staan bij de dingen die we dan zoal doen als we met pensioen zijn.

Met pensioen, lang leve pensioen

Met pensioen gaan wordt door veel van mijn klanten gezien als iets dat een feestje waard is. Maar als we dan me pensioen, hoe ziet onze wereld en de dag er dan uit? Wat gaan we eigenlijk doen als we niet meer werken? Ik vraag in een gesprek wel eens, en doe maar rustig mee, doe je ogen is dicht. Verplaats je naar een maand na je laatste werkdag. Het is je ideale dag en hoe ziet die eruit? Wat hoor, zie en voel je? Hieronder een aantal tips als je tussen 65 en “de dood” bent.

Geld besteden – het is niet het pensioen van je vader. Een van de grootste ‘Ah-Ha’s’ die ik hoor bij de jaarlijkse bespreking van een financiële planning, is dat niet genoeg geld wordt uitgegeven.

Stoppen met je zorgen te maken over de financiële positie van je kinderen – je kinderen zijn volwassen en hebben zelf kinderen. Jarenlang voorzag je in eten, onderdak en ondersteuning. Vandaag de dag hebben ze een baan of zijn ondernemer en krijgen waarschijnlijk meer betaald dan jij ooit hebt gekregen. Ze hebben een heel ander leven dan jij op die leeftijd, vaak ook beter. Maar je bent geneigd ze nog steeds te ondersteunen. Waarom?

Blijf gezond – Wandel, eet gezond en krijg voldoende slaap. Op jouw leeftijd duurt het bijvoorbeeld langer om te herstellen van een griepje. Wees je bewust van je gezondheid, ben een goed voorbeeld en neem het advies dat je eerder aan je kinderen gaf, zelf ook ter harte.

Houd de liefde levend – Als je met pensioen bent, heb je meer tijd samen door te brengen. Neem eens de tijd om na te denken wat jullie beiden leuk vinden (behalve lekker uit eten gaan). Kun je niets bedenken? Je bent echt niet de enige. Probeer eens iets nieuws. Lekker toeren, koken met een groep, fietsen, een nieuwe taal leren. Je bent blijft in de gratie voor je partner zolang je genegenheid hebt.

Blijf trots en blijf jezelf – Blijf lekker naar de kapper gaan, laat je nagels doen en koop regelmatig eens wat nieuws voor jezelf. Weet je niet wat? Ga dan eens op stap met een goede identity stylist. Ik ken er wel een als je hulp nodig hebt de weg te vinden.

Ga mee met de trends – Houd gevoel voor stijl, maar blijf op de hoogte van de trends van vandaag (voor jouw leeftijd). Probeer eens die dure jeans, die passen vaak veel beter dan die standaard “Wranglers” (en ze gaan langer mee). En wat denk je van een nieuwe trendy zonnebril?

Lach – Lach HEEL VEEL. Lach lekker om van alles. Jij bent een van de gelukkigen. Je hebt een lang leven. Velen zijn niet zo oud geworden als jij nu bent en velen hebben niet de ervaring om het leven echt te leven. Ik ken veel mensen die niet ouder zijn geworden dan een jaar of zestig. Een van degenen is mijn eigen vader. Maar jij doet het. Vind de humor in jouw leven, hoe dat leven er ook uit ziet.

Blijf op de hoogte – Lees kranten, kijk naar het nieuws. Ga online en lees wat mensen zeggen. Gebruik actief je e-mail en gebruik sociale netwerken. Je zult er versteld van staan hoeveel oude vrienden je ontmoet. Je houdt gevoel bij wat er allemaal gebeurt in de wereld en met de mensen die jij kent. Dat is belangrijk op elke leeftijd.

Geef de nieuwe generatie een kans – De jongere generatie heeft volop een eigen mening die mogelijk niet worden gedeeld door jouw generatie. Geef advies en wees niet alleen kritisch, maar probeer ze eraan te herinneren dat de wijsheid van gisteren vandaag nog steeds van toepassing is. En zo dat het op een manier is die bij ze past.

Vermijd “In mijn tijd ….” – Jouw tijd is nu. Ja, je was jonger, maar je leeft vandaag. Heb plezier en geniet van het leven.

Ben gelukkig – Als je met pensioen bent, besteed je tijd met positieve, vrolijke mensen. Je kunt je vrienden kiezen, dus waarom zou je tijd verspillen aan je te omringen met verbitterde mensen.

Pak vroegere hobby’s weer op – En als je er geen hebt, kijk of je nieuwe dingen leuk vindt. Je kunt reizen, wandelen, koken, lezen, dansen. Je kunt een kat of een hond adopteren, een tuin onderhouden, schilderen, als vrijwilliger optreden of dingen verzamelen. Vind iets dat je leuk vindt en heb er plezier aan.

Accepteer uitnodigingen – Ga er op uit en ontmoet mensen die je al een tijd niet hebt gezien. Ervaar eens iets nieuws (of iets ouds opnieuw). En ben niet teleurgesteld als je een keer geen uitnodiging krijgt.

Wil je ook ontdekken hoe financiële planning je helpt je leven echt te leven?

Maak dan een telefonische afspraak met Sandra. Een gesprek is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets, behalve een beetje van je tijd.