Tijd

Financiële planning: Meer tijd voor leuke dingen!

Ik zie veel mensen om me heen die een gejaagd leven leiden en weinig tijd nemen voor dingen waarvan ze zeggen het belangrijk te vinden. Ze rennen rond van zonsopgang tot zonsondergang, ze bellen terwijl ze in de auto zitten en lezen e-mail terwijl ze binnenkomende telefoontjes beantwoorden. En ze ronden elke zakelijk bespreking zo snel mogelijk en efficiënt af.

In een cultuur die vraagt om snelle acties en weinig waarde toekent aan tijd besteed aan reflectie en ontspanning en lopen we onszelf weleens voorbij. Hoe lekker is het om onze interne klok eens wat minder hard te laten lopen door bijvoorbeeld meditatie, yoga, wandelen of een rondje golf? Heb dan eens aandacht voor de heerlijke geur van bijvoorbeeld de bomen of de rozenstruiken.

Geen tijd om ergernissen op te lossen

Ik blijf me verbazen over het feit dat mensen ergernissen in het leven vaak lang accepteren. Het duurt een hele poos duurt voordat ze actie ondernemen om het op te lossen. Soms is het iets kleins, zoals een nieuwe vloer waar de plinten nog ontbreken. Of de slechte service in een restaurant of een winkel waar we toch blijven terugkomen. Andere keren is het iets groters, zoals een belangrijk gezondheidsprobleem dat wordt genegeerd om redenen van angst of schaamte. En een gevoel van te weinig tijd, ook dat komt soms dagelijks voor. Wij mensen zijn behoorlijk bedreven in het blijven accepteren van een vervelende of onaangename situatie.

Nu is de maat vol!

Dat gezegd hebbende weet ik ook dat we allemaal onze beperkingen hebben. Op een gegeven moment bereiken we het punt dat we besluiten dat het zo echt niet langer kan. Ik zie dit regelmatig als mensen contact opnemen om te informeren naar de mogelijkheden van financiële planning. Meestal gaat het dan niet om iets positiefs zoals een grote meevaller. Meestal volgt een gesprek vanuit een frustratie, bijvoorbeeld over het management (of en gebrek daaraan) van hun financiële situatie. Laatst zei een klant: “Ik vind mijzelf geen goed rentmeester over mijn geld, en jij kunt me daarbij helpen.”

Zelf je financiële planning doen …….

In sommige gevallen hebben mensen geprobeerd om een zelf financiële planning op te zetten en structuur te geven aan hun omgang met geld. Vaak vinden ze hun manier. Met name zij die een sterke consciëntieuze persoonlijke stijl hebben, zijn succesvolle doe-het-zelvers. Ze zijn taakgericht, accuraat en houden van details.

…. of toch uitbesteden

De meeste van mijn klanten vinden het proces om zelf de financiële planning op te pakken te gecompliceerd, ze hebben er geen zin in, gunnen zichzelf geen tijd of vinden andere dingen belangrijker. En soms steken ze gewoon de kop in het zand, want later ….. ach dat komt later wel.

Het goede nieuws: de meeste klanten vertellen dat ze het proces van financiële planning leuk, inspirerend en waardevol vinden. Alleen als een verandering van omstandigheden de aanleiding is om zich financieel te organiseren, zoals een pensionering binnen een paar jaar of een bedrijfsoverdracht, moeten ze even door de zure appel heen bijten, maar ook dan komt het helemaal goed.

Samenwerken met een financieel planner

Steeds meer zie ik mensen die eerder hun eigen financiële planning en beleggingen hebben beheerd, maar het punt hebben bereikt waarop ze beseffen dat de tijd die ze erin steken niet overeenkomt met hun kernwaarden. Ze besteden hun vrije tijd veel liever aan dingen die ze belangrijker vinden, zoals tijd met hun partner, kinderen, familie, vrienden en bekenden. Of om lekker te sporten of een goed boek te lezen.

De tijd gaat gevoelsmatig steeds sneller

Tijd is element in ons leven dat beperkt aanwezig is. De tijd gaat altijd vooruit en zo ook ons leven. We ervaren dat kostbare tijd steeds vaker als zand door onze vingers wegglipt. Wellicht herken je ook dat hoe ouder je wordt, des te sneller de tijd lijkt te gaan.

Veel van mijn klanten zijn succesvol in hun onderneming en als gevolg daarvan hebben ze de neiging om een stressvol leven te leiden. De agenda is vol en tijd vrij besteden komt vaak in het geding. Prioriteren en waarderen van die kostbare tijd is een cruciaal element bij het maken van keuzes.

Meer en meer komen ze tot de conclusie dat een deel van de beschikbare financiële middelen besteden aan een samenwerking met een betrokken financieel planner veel vrijheid oplevert. Het stelt ze in staat hun vrije tijd door te brengen op een manier die ze werkelijk leuk vinden en waarderen. En minstens zo belangrijk: het wordt gewaardeerd door de andere gezinsleden.

Dit werd laatst heel treffend uitgedrukt door een nieuwe klant die opmerkte dat hij zijn werkweek van zes dagen naar vijf dagen terugbracht. Hij wilde die tijd goed besteden. Het regelen van de financiële zaken van het gezin …….? Nee daar is die tijd niet voor bedoeld. Het starten van een samenwerking om een financieel plan te maken, de strategie te implementeren en te zorgen dat het blijvend werkt was voor hem een “no brainer”.

Wil jij ook samenwerken met een financieel planner?

Laten we dan eens kennismaken en ervaar of mijn aanpak bij jou past. Je kunt zelf een afspraak maken in mijn agenda, dan zien we elkaar snel.