pura vida

Pura Vida: het pure leven

Ik ben net terug van vakantie in Costa Rica. Er is veel te vertellen over de grote verscheidenheid van natuur, maar dat is leuk in een gesprek. In dit blog neem ik je meenemen in de betekenis van Pura Vida, een stukje cultuur en mentaliteit van de Costa Ricanen. Overal kom je deze term tegen. Pura Vida is een populaire uitdrukking die (bijna) dagelijks gebruikt wordt. Het zegt veel over hoe Costa Ricanen in het leven staan. Ik ben verrast, want ik had er niet eerder van gehoord, maar past zo ontzettend mooi bij de betekenis die ik aan Meer Leven heb gegeven.

Puur Leven

Pura Vida is een Spaanse uitdrukking die veel gebruikt wordt in Costa Rica. Het betekent “het pure leven” of “eenvoudig leven”. De letterlijke vertaling is ‘puur leven’, alleen is dit niet de betekenis die de Ricanen bedoelen als ze Pura Vida zeggen. Wat Pura Vida eigenlijk wil zeggen, is ‘geniet’. Het wordt gebruikt om een ontspannen, relaxte houding ten opzichte van het leven te uiten. Sommige mensen gebruiken de uitdrukking ook om dankbaarheid of waardering uit te drukken voor de eenvoudige genoegens die ze ervaren in het leven.

Pura Vida: begroeting of uiting van tevredenheid

Pura Vida wordt vaak gebruikt als begroeting of om waardering te uiten voor iets. De uitdrukking is ook populair geworden in andere Spaanstalige landen en wordt vaak geassocieerd met een ontspannen, gemakkelijke levensstijl. Als iemand Pura Vida tegen je zegt, dan betekent dit eigenlijk dat je op en top mag genieten van het moment en je vooral geen zorgen moet maken om kleine dingetjes. Het leven in Costa Rica, dat is het leven!

Pura Vida is een antwoord op veel vragen

Pura Vida wordt niet alleen gebruikt als lijfspreuk, maar kan ook een antwoord zijn op jouw vraag hoe het met iemand gaat. Vraag je aan iemand of je naar een bepaald gebied moet reizen en hij of zij antwoord met ‘Pura Vida’, dan betekent dit dat dit gebied zeker de moeite waard is.

In 10 minuten Spaans leren

Ik kwam ook een leuke banner tegen toen we moesten wachten in de om naar Tortuguero te gaan. In 10 minuten leer je Spaans, want op  elke vraag kun je antwoorden met Pura Vida! Dit zegt veel over hoe mensen hier in het leven staan. En je merkt het overal, alles gaat heel relaxed.

Pura Vida Spaans Meer Leven

Pura Vida, Meer Leven

Ik vond het erg grappig toen ik erachter kwam wat in Costa Rica met de term Pura Vida wordt bedoeld. Het heeft namelijk heel veel gelijkenis met ik versta onder Meer Leven. Leven dicht bij wat voor jou belangrijk is, daar je aandacht op richten. En vooral genieten van het leven, geluk ervaren en je geen (financiële) zorgen maken. Het betekent dus ook financiële gemoedsrust ervaren en financieel ontspannen leven. Als je geld ziet als simpel ruilmiddel en ontdoet van emotionele gevoelens, dan kun je meer kwaliteit van leven ervaren. Zeker als je geld inzet om mooie herinneringen te maken.

Rijkdom zit niet in geld, maar in het creëren van mooie, waardevolle herinneringen. – Sandra Klein Lenderink

Tweedaagse Masterclass

Geld is heel vaak het grootste obstakel als je graag iets wilt. Dit komt voort uit ingesleten denkpatronen door wat je in je leven hebt geleerd over geld. En natuurlijk wat je hebt ervaren. Denk maar eens aan een uitspraak van je vader of je moeder, die je vroeger hebt gehoord. Waarschijnlijk is die niet zo positief.

Mijn grootste angst tot een paar jaar geleden, was dat ik ooit failliet zou gaan en dus geld tekort zou komen in mijn leven. Hierdoor leefde ik niet volledig vrij en geld weerhield me om te doen wat ik echt wilde. Ik weet waar het vandaan kwam en heb dat denkpatroon volledig omgebogen. Op de pagina Over Mij lees je meer over deze achtergrond.

Ervaar jij ook dat je regelmatig struggelt met het onderwerp geld? Of laat je je daardoor weerhouden om vrij te leven? En wil je daar eindelijk ook vanaf? Wil je jouw niet-helpende denkpatronen over boord zetten? Kom dan naar de Tweedaagse Masterclass Je Geld of Je Leven.

Voorbeelden

Om je een duidelijk beeld te geven van de betekenis van Pura Vida, geef ik graag enkele voorbeelden van dingn die volgens de Costa Ricanen echt Pura Vida zijn:

  • Vanuit je bed in een prachtige berghut direct naar de hangmat, om hier lekker rustig wakker te worden en je vooral nergens druk om te maken.
  • Een heerlijke maaltijd eten met allerlei inspirerende mensen en vooral niet op de tijd letten.
  • Een prachtige wandeling maken over de mooiste stranden en oneindig door willen lopen door de pracht van de natuur.
  • In een boot door de jungle varen en genieten van alle geluiden die tot je komen.

En wat ik heerlijk vond? Niet wakker worden door de wekker, maar door de brulapen.

Wat is voor jou Meer Leven?

Laat het hieronder weten in de comments. Je krijgt altijd antwoord. En wil je meer lezen over Pura Vida? Ga dan bijvoorbeeld naar Wikipedia. Of kom naar de Masterclass Je Geld of Je Leven.