loslaten

Wil je iets loslaten? Dan moet je het eerst vastpakken!

Om iets los te laten, moet je het eerst vastpakken. Dit zijn letterlijk de woorden van één van mijn klanten. En hoe waar is dat? Want we zijn geneigd om dingen die als onplezierig worden ervaren, uit de weg te gaan. En we willen graag met vreugde leven. Als het om financiën gaat, steken veel mensen het liefst de kop in het zand. Ik hoef niet te zien dat er steeds minder overblijft of dat de omzet in mijn onderneming achterblijft bij wat ik verwacht.

Positieve verrassing

Herken je ook dat je soms positief wordt verrast? Wellicht door je partner, die een bloemetje mee brengt, omdat jullie 22 jaar zijn getrouwd. En dat je niet had verwacht. Ik ben elke keer bij het aangaan van een reis met nieuwe mensen verrast door de grote mate van openheid in onze gesprekken. Er zijn geen taboes en alles komt op tafel. En partners zeggen soms ook dingen tegen elkaar die aan de keukentafel niet besproken worden: “Goh, ik wist niet dat dit zo belangrijk voor je is.”

Doorvragen en vastpakken levert waardevolle inzichten op

Om je optimaal te kunnen helpen, vraag ik je het hemd van het lijf. Ik wil je graag beter, nee goed leren kennen. En ik ben oprecht nieuwsgierig naar jouw leven. Wat heb je meegemaakt, wat heb je geleerd en wat is belangrijk voor jou? En hoe ervaar je jouw fysieke omgeving, je relaties met anderen, je werk en ook je relatie met geld. Vanuit die verbondenheid kan ik mijn empathisch vermogen kwijt in mijn werk en je begeleiden naar wat je echt wilt in het leven. En geld speelt een rol, want geld is verbonden met elk levensthema.

Maar rijk worden is zelden een doel op zich. Ik spreek maar zelden mensen die financiële doelstellingen hebben. Nu denk je wellicht, zoals veel van onze relaties: ik wil eerder met pensioen. Dat is toch een financiële doelstelling? Op zich heb je gelijk, maar ik heb geleerd dat achter elke financiële vraag een levensvraag zit. Doorvragen levert dan nieuwe inzichten op, en niet alleen voor mij.

Rijkdom gaat niet over geld

Jouw geld interesseert me in de basis niet. Of je nu veel geld hebt, of helemaal niet, ik help iedereen met veel plezier om gemoedsrust te ervaren. Want wat me natuurlijk wel interesseert is wat je met het geld in je leven doet. En dat je het gebruikt om een rijk leven te leiden, waarbij je aan het eind met volle tevredenheid om kunt terugkijken. Rijkdom gaat in de basis niet over geld, maar over jouw ervaringen in de herinneringen die je met dat geld maakt. Daarmee doe je wat belangrijk voor jou is en vervul je jouw verlangens.

Dit is wat er laatst gebeurde toen loslaten op tafel kwam

Alles wat we samen bespreken, blijft natuurlijk tussen ons. Maar ik ben oprecht nieuwsgierig naar het verhaal van mijn gesprekspartner(s). En soms wordt ik dan verrast door de letterlijke openheid en de inhoud van dat verhaal. Veel mensen aarzelen om een openbare referentie te geven, want onze dienstverlening is natuurlijk heel persoonlijk. En dat snap ik. Maar Daphne deelde een post op Linkedin waarin zij een waardevol inzicht deelde: ‘Om iets los te laten, moet je het vastpakken’. Misschien moet er tussen: eerst, zodat het wordt: moet je het eerst vastpakken. Want ze heeft heel lang de kop in het zand gestoken, maar op een gegeven moment was ze daar echt klaar mee. En van de week vertelde ze dat die kop ook boven het zand blijft.

Daphne haar onderneming heet ‘Hart aan het Werk’ en geeft ons hart een centrale plaats. Dat is nodig in een wereld waar het hoofd domineert en we ratio en het bewuste overwaarderen. Ook al is bekend dat we slechts 5% van ons gedrag bewust kiezen. Dus het is tijd om letterlijk met je hart aan het werk te gaan! Dit schreef ze op LinkedIn:

Om iets los te laten, moet je het vastpakken

Ik ben de mentor van Nick. Hij is net lid geworden van onze mooie netwerkgroep in Amsterdam. Elke week hebben Nick en ik een gesprek over de ins en outs van dit netwerk. Vandaag inspireerde hij mij. Hij zegt terloops ‘Om iets los te laten, moet je het vastpakken’. Dat klopt is mijn ervaring. 

Laat die zin eens op je inwerken. Om iets los te kunnen laten, moet je het eerst vastpakken: onder ogen zien, doorvoelen, hebben doorwrocht. En dat ‘vastpakken’ doen we vaak niet, omdat het eng is en er nare gevoelens boven komen.

Een persoonlijk voorbeeld: als ondernemer maakte ik me geregeld zorgen over mijn financiële toekomst. Ik heb mijn pensioen niet goed geregeld. Die zorgen staken soms de kop op. Ik liet het even gieren en deed er verder niets mee. ‘Ingewikkeld, niet belangrijk, komt vast goed’, dacht ik dan. Tot het weer oplaaide.

 Deze repeterende beweging ben ik recent gestopt. Wat was daarvoor nodig?
– Inzien dat het steeds terugkeert met dezelfde intensiteit;
– Erkennen dat ik me schaam (voor hoe ik het geregeld heb);
– Mezelf gunnen dat ik hier rust en helderheid in krijg;
– Een expert vinden die ik leuk vind en vertrouw.

 De tweede stap was de angel: voor mezelf erkennen dat ik me schaam. Schaamte hield me vast in een ongewenste situatie. En inmiddels is mijn zelfcompassie zo groot, dat ik mezelf beter gun. Toen Sandra Klein Lenderink op mijn pad kwam, expert in financiële planning, kon het gaan stromen. Met haar aan mijn zij gaat er rust en helderheid komen.

 Het is gewoon vreemd hoe makkelijk het is om los te laten na het onder ogen zien van wat er speelt en het durven voelen wat er onder ligt. 

Loslaten raakt heel het leven

Loslaten is moeilijk. Het gaat volledig in tegen onze aard en ons gevoel. We hebben de natuurlijke neiging om dingen in de hand te willen houden. We willen onze situatie overzien en onder controle brengen. En daarna natuurlijk ook de controle houden. Dat is ook wat nagenoeg al onze klanten ervaren. Ze ervaren regelmatig een onzeker gevoel, het komt terug en dan komt er ook een moment om dat gevoel te erkennen, vast te pakken en ermee aan de slag te gaan. En partners reageren heel verschillend en dat is ook logisch. Ze hebben anderen ervaringen in het leven, andere rolmodellen en andere boodschappen die ze hebben meegekregen over geld.

Financiële planning helpt bij loslaten van geldzorgen

En ik voeg er gelijk aan toe: als je daarna ook in actie komt nadat je geld en leven hebt verbonden. Als je ziet, hoort en het liefst ook voelt hoe geld door je leven stroomt, heb je het onderwerp geld in je leven vastgepakt. Van daaruit kun je keuzes maken die passen bij het leven dat jij wilt leiden. Keuzes die financieel en niet-financieel van aard zijn. Het inzicht en het pad naar het bereiken wat belangrijk is in jouw leven, geeft veel gemoedsrust. Het geeft financiële rust. Helaas hoor ik dat veel financiële plannen in de la verdwijnen. Maar als je het echt hebt vastgepakt en blijvende de regie houdt, kun je in volle vertrouwen ook weer loslaten en jouw pad volgen. Maar dan wel de wetenschap dat er iemand naast je staat die je kent en je blijvend verder helpt op de momenten die je nodig hebt, je financiële gids. Financiële planning is een werkwoord. Er gebeurt veel in ons leven en af en toe hebben we een update nodig om te kijken of je nog op koers bent. Eén financieel plan is uiteindelijk waardeloos.

Jos geeft in ons eerste gesprek aan zich geen enkele zorg om geld te maken. “Ik slaap er niet minder om.”
Zijn vrouw Mariska voelt dat heel anders: “Er knaagt wat, het komt regelmatig terug en voelt onplezierig. Dat wil ik oplossen.”
En beiden pakken ze vast, om daarna te kunnen loslaten.

Loslaten: voorbeelden uit mijn leven

Ik heb zelf ook meerdere ervaringen met dit onderwerp. Ik zal er in dit blog een paar met je delen. En ik ben dan ook benieuwd of jij ook herkent dat je eerst iets moet vastpakken voordat je het kunt loslaten.

Groei van Meer Leven Financiële Planning: van solo-ondernemer naar een teamspeler

Sinds de hernieuwde start in de zomer van 2020 is het aantal relaties behoorlijk gegroeid. En ik ben daar ook trots op. Maar dan komt er een moment dat je denkt: blijkbaar leef ik om te werken in plaats van andersom. Waar is de invulling van mijn eigen life plan. Meer (kwaliteit van) Leven betekent meer tijd voor mezelf om andere dingen te doen dan werken. Begrijp me niet verkeerd, want werken is hartstikke leuk. En ik ga nog lang niet met pensioen. En ja, ik streef wel naar financiële vrijheid, zodat ik niet minder tijd voor geld hoef te ruilen. Tijd om elke week een rondje te golfen, een paar uur wandelen met Sallie of gewoon eens met een boek op de bank, dat zat er niet in.

Dat was het moment om iemand aan te nemen voor de binnendienst. Iemand die mij kan ondersteunen in het werk dat te standaardiseren is. Nu moet je weten dat ik van nature een perfectionistisch ben en ik voel me als een vis in het water als ik controle heb over de situatie en ontwikkelingen. Dus dat was best een uitdaging. Sinds een klein jaar neemt Sandra Danklof de binnendienst voor haar rekening. Als je goed wilt samenwerken moet je veel delen, teamleden verantwoordelijkheid geven en de regie loslaten. Ik kan je vertellen dat het een hele ervaring is; een levensreis met hobbels waarin ik ook vooral geconfronteerd werd met mijn eigen gedachtenpatronen. Dat Sandra ook in mijn eigen e-mailbox kijkt en dat een ander communiceert met mijn klanten, dat was een hele stap. En dat loslaten lukt steeds beter. In mei van dit jaar ben ik een week met vakantie geweest en heb mijn e-mail zonder enig sxhuldgevoel genegeerd. Maar natuurlijk wel in de wetenschap en het vertrouwen dat de activiteiten in onze onderneming gewoon doorlopen.

Het leven loslaten

Van een hele andere orde is loslaten in het leven en dan vooral als het afscheid definitief is. We komen allemaal op deze wereld en we op een dag sluiten we voorgoed onze ogen. Dit is één van de weinige zekerheden die we in het leven hebben. En ik zeg vaak tegen relaties als ze dingen die belangrijk zijn uitstellen: wie zegt dat ooit nog komt, want we worden niet allemaal 100 jaar.

Sommigen van ons komen een heel eind, zoals Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk die 96 jaar werd. Anderen worden geconfronteerd met een onverwacht vroeg overlijden. Het truckdrama in Nieuw-Beijerland staat in ons geheugen gegrift. Meerdere mensen werden ineens uit het leven gerukt. En soms gaat het meer geleidelijk, zoals bij mijn partner Guus, die op 57-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van melanoom. De dood heeft een paar jaar grijnzend in de coulissen gestaan en op een dag hoor je dat het einde in zicht komt. Er is niets meer aan te doen. In het magazine Tenslotte schreef ik er een artikel over: Leef het leven in de volle breedte want de lengte ken je niet.

Een belangrijk woord bij loslaten, is acceptatie. Onder ogen zien wat er gebeurt, wat je overkomt. De kop in het zand steken en ontkennen helpt niet. Zonder acceptatie wordt het struggelen, zoals Guus deed. Hij had geen vrede met het feit dat hij zo jong dood zou gaan. Hij vocht tot het laatste moment. Vaak geldt dat hoe beter je acceptatie, hoe moeitelozer je verder gaat.

Loslaten? Je kunt ook anders leren vasthouden

Het probleem met loslaten is dat het klinkt als iets dat je actief kunt doen. Iets wat je bereikt met wilskracht en hard werken. Maar soms hoef je helemaal niet los te laten.

Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. En dan kom ik bij een van mijn favoriete quotes, waar ik zelf veel aan heb gehad in de periode dat Guus ziek was en in de periode vlak na zijn overlijden. Die uitspraak is van Manu Keise. Bij een overlijden stopt een fysieke, een lichamelijke relatie. Maar de liefde stopt niet, die zoekt een andere vorm. Hij bedoelt dat we nog steeds verbonden blijven met onze geliefden die zijn overleden:

Manu loslaten

Je hoeft niet los te laten, maar anders leren vasthouden. Iemand verhuist van de buitenkant naar de binnenkant en zal daar voor altijd blijven.

Loslaten speelt in elke levensgebied

Er is geen onderwerp in ons leven, waarbij we niet vroeg of laat te horen krijgen: ‘Je moet leren loslaten.’ Denk maar eens aan je eigen voorbeelden. De opvoeding van je kinderen. Ze verlaten het ouderlijk huis en je moet ze loslaten. Of in een eerdere fase als je kinderen voor het eerst gaan stappen in de nacht heb je vast slecht geslapen. Of als ze ineens van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Als je dit soort gevoelens ervaart, denk dan eens aan de uitspraak van Manu en dat loslaten ook kan betekenen dat je anders leert vasthouden.

Denk je nu ook, leuk hoor dat loslaten. Maar hoe doe ik dat als het gaat om geld? We leven in een wereld met crisis op vele terreinen. En dat raakt mij toch ook?

Kom dan naar onze Tweedaagse Masterclass “Je Geld of Je Leven”

Wil jij ook meer (financiële) vrijheid ervaren? En herken je je in één of meerdere van de volgende punten?

 • Sta je voor levenskeuzes met flinke financiële consequenties?
 • Vind je gesprekken over geld lastig?
 • Heb je moeite om de waarde van je dienst of uurtarief te bepalen?
 • Heb je geld genoeg, maar vind je het lastig om vrij te leven?
 • Geeft geld gedoe binnen je relatie?
 • Komt er genoeg geld binnen maar blijft er nooit iets over?
 • Stel je financiële besluiten uit of ga je ze zelfs uit de weg?
 • Heb je een hekel aan financiële post?
 • Wil je graag je leven veranderen maar denk je dat dat alleen kan door meer geld?
 • Ben je bang om ooit te weinig geld te hebben?
 • Zou je liever iets waardevols doen met je leven dan alleen maar geld verdienen om de rekeningen te betalen?

Neem deel in een kleine groep aan de Tweedaagse Masterclass en ga je ook droom leven!

Loslaten: een gedicht van een groot inspirator

Laat je tenslotte inspireren door een gedicht geschreven door Nelson Mandela over loslaten. Nelson Mandela is een groot inspirator voor ons allemaal. In 2018 was ik op Robbeneiland. Erg indrukwekkend en om stil van te worden als je beseft hoeveel levenskracht deze man heeft gehad om dat te doorstaan. Nelson Mandela liet zien hoe je dromen en je idealen wel waarmaakt.

Loslaten

Om los te laten is liefde nodig
Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt
Het betekent dat ik het niet meer voor iemand ander kan oplossen of doen
Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer
Het is het besef dat ik de ander ruimte geef
Loslaten is niet het onmogelijk maken
Maar het toestaan om te leren leven van menselijke consequenties
Loslaten is machteloosheid toegeven
Hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb
Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven
Het is het jezelf zo goed mogelijk maken
Loslaten is niet zorgen voor, maar geven om
Loslaten is niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn
Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen
Maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen
Loslaten is niet de ander tegen zichzelf beschermen
Het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien
Loslaten is niet ontkennen, maar accepteren
Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten
Maar elke dag nemen zoals die komt en mezelf er gelukkig mee prijzen
Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren
Maar te worden wat ik droom te kunnen zijn
Loslaten is niet spijt hebben van het verleden
Maar groeien en leven voor de toekomst
Loslaten is minder vrezen en meer beminnen.